Način pripreme
Pripremite marinadu za pileće meso od 1 supene kašike sveže izrendanog đumbira, 3-4 čena belog luka, 1/2 kašičice ljute aleve paprike, kurkume, karija i 3 supene kašike kiselog mleka. Začinite sa malo soli i mešajte dok ne dobijete gustu kašu.
Pileće meso isecite na komade i prelijte marinadom, ostavite u frižideru bar 1 sat, najbolje jednu noć.
U dubokom tiganju na umerenoj vatri stavite ulje /3 supene kašike/ i dodajte komade piletine, nakon što odstoje dovoljno u marinadi. Dodajte celer isečen na sitne komade, dužne ne više od santimetar i crvenu papriku, šilju, iečenu na ivice.
Dinstajte i ako je potrebno dodajte malo vode. Dinstajte dok paprika ne omekša i dok meso ne bude gotovo.
U drugoj posudi pripremamo sos, stavljamo na vatru 1 supenu kašiku ulja i u nju dodajemo začine, cimet, kardamon, karanfilić, korijander, kumin u prahu, začinimo karijem, čenovima belog luka. Sve mešamo nekoliko sekundi dok se ne oslobode mirisi začina.
Dodajemo luk i sotiramo dok ne omekša. U njega dodajemo beli luk, biber, đumbir, čili, lovorov list, muskatni oraščić i paradajz pire.
Mešamo i u njih dodajemo vodu i med. Smesu ostavljamo da provri. Smanjimo ringlu i sos kuvamo dok se ne zgusne. Nakon toga sos pasiramo štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijemo gladak sos.
U dubokom tiganju u piletinu, papriku i celer sipamo i sos. Ostavljamo da se krčka i da provri i da se pomešaju mirisi jiš desetak minuta.
Po želji možete servirati sa kuvanim pirinečem našu kari piletinu sa crvenom paprikom.