Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Integralni hleb sa sodom

Integralni hleb sa sodom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Integralni hleb sa sodom
Fotografije: Rositsa Petrova
7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Ako želite da korica integralnog hleba sa sodom bude mekana, pokrijte ga čistom pamučnom krpom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g, pšenično, tip 500
  • integralno brašno - 200 g, od spelte
  • prašak za pecivo - 10 g
  • so - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 150 g
  • soda - 1 kašičica
  • voda - 150 ml, mlaka
  • maslinovo ulje - 2 + 1 supena kašika
  • crveni luk - 1/2 glavice, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Ideju za ovaj speltin hleb sam videla na stranici Domaća ukusna jela autorke Tedi Titove.

Po njenom receptu se peče na seču, ali zbog nedostatka sača napravila sam ga u tepsiji sa blagim promenama i po samom receptu.

Prosejte belo brašno u posudu i dodajte integralno brašno od spelte. Takođe dodajte so i prašak za pecivo.

Dobro izmešajte i oblikujte udubljenje.

U drugoj posudi pomešajte kiselo mleko koje bi bilo dobro da bude na sobnoj temepraturi i sodu. Izmešajte i ostavite da se aktivira.

Dodajte mleko u brašno zajedno sa mlakom vodom (150 ml) i 2 supene kašike maslinovog ulja.

Od navedenih sastojaka umesite meko testo, u početku mešajući drvenom kašikom, nakon čega domesite testo rukama.

Ne brinite se ukoliko se lepi.

Oblikujte testo u loptu i stavite ga na list papira za pečenje.

Pre nego što stavite testo, nabrašnite papir sa malo brašna.

Dlanovima raširite testo u krug debljine otprilike 2 cm, nakon čega pokrijte čistom pamučnom krpom i ostavite da odstoji barem 20 minuta.

Za to vreme uključite rernu da se zagreva na 250 °C tako što stavite u rernu i tepsiju u kojoj ćete peći.

Kada je testo odstajalo, namažite ga sa malo maslinovog ulja i pogaču sa sodom izbockajte viljuškom.

S obzirom na to da je danas praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, oblikovala sam i krst u sredini hleba sa dve viljuške tako što sam lagano pritiskala njihove vrhove jedan u drugi.

Po želji možete dodati nekoliko kriški crvenog luka i sveže listove peršuna.

Pomoću papira premestite hleb u tepsiju i stavite da se peče u zagrejanoj rerni, ali smanjite temepraturu na 200°C.

Pecite obredni hleb otprilike 20 minuta dok se ne dobije lepa boja.

Nakon pečenja ohladite hleb na rešetci.

Ako želite da korica integralnog hleba sa sodom bude meka, pokrijte ga čistom pamučnom krpom.

Ostaje samo da izlomite hleb i da uživate u njemu sa ukusnim domaćim jelom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: