Način pripreme
Kvasac se sipa u malu posudu. Dodajte vodu, šećer, so i 2 kašike speltinog brašna.
Dobro promešajte i ostavite da nadođe 30 minuta.
Preostalo brašno se sipa u posudu u kojoj će se mesiti. U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
Zamesi se testo koje se prebacuje u pobrašnjenu posudu.
Posuda se zamota folijom i ostavi da se diže 60 minuta.
Nakon što je testo naraslo, podeli se na dva dela.
Ploču na kojoj će se pica peći očistite suvom krpom. Nemojte kvasiti ploču pre pečenja.
Ploča se stavlja u hladnu rernu, zatim se rerna uključuje na 150 stepeni.
Ploča se zagreva 10 minuta, zatim se izvadi iz rerne i stavi na drvenu dasku.
Premažite ploču uljem i pospite je brašnom.
Jedan deo testa se tanko razvalja i stavlja na ploču.
Ivica pice se formira na krajevima kore.
Pica se namaže paradajz pireom.
Na polovinu pice redom poređajte izmrvljeni kozji sir, izmrvljeni plavi sir i rendani kozji kačkavalj.
Na drugu polovinu pice poređajte redom rendanu ćureću šunku, narezane kisele krastavce i krupno rendani sveži kačkavalj.
Celu picu pospite suvim origanom.
Pica se peče 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni na najnižem nivou na rešetki.
Kada se izvadi, ploča se stavlja na drvenu dasku i pica se iseče na kriške.
Pica na ploči je spremna.