Kupani hleb

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Kupani hleb
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Dobija se sjajan okupani hleb sa hrskavom koricom i izuzetno mekanom unutrašnjošću. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 3 šolje
  • pšenično brašno - 1 šolja + 3 supene kašike, tip 500
  • kvasac - 1/2 kockice (21 g)
  • med - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • voda - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite kvasac u blago zagrejanoj vodi dodavajući i med.

Ostavite smesu da odstoji nekoliko minuta kako bi kvasac mogao da se aktivira.

Za to vreme stavite integralno brašno u posudu.

Dodajte so, izmešajte i oblikujte udubljenje.

U brašno dodajte smesu sa kvascem, blago zagrejano sveže mleko, 1 jaje i ulje.

Mešajte kašikom. Dobija se gusto lepljivo testo.

Počnite da dodajete belo brašno, u početku mešajući, a zatim rukama domesite testo.

Po potrebi ddoajte još sasvim malo brašna.

Gotovo testo oblikujte u loptu i stavite u gazu.

Zagrejte dovoljno vode u dubokoj šerpi do telesne temperature i stavite unutra testo zajedno sa gazom.

U početku testo će potonuti na dno, ali postepeno će isplivati na površinu. To je znak da je testo nadošlo.

Nakon toga pospite 2 supene kašike belog brašna na radnu površinu, prebacite na njega testo i kratko premesite da bi prestalo da se lepi.

Nabrašnite mali kalup za pečenje (20 - 22 cm) i stavite testo u njega. Možete koristiti i jensku šerpu odogovarajućih dimenzija.

Posudu pokrijte krpom i ostavite integralni hleb da nadođe na 20 minuta.

Nakon toga pospite malo brašna pomoću fine cediljke i napravite nekoliko razreza oštrim nožem ili žiletom i stavite hleb da se peče u hladnoj rerni, koju uključujete da se zagreva na 200 °C.

Nakon 20 minutaa smanjite temepratru na 180 °C i pecite još 25 minuta.

Dobija se sjajan okupani hleb sa hrskavom koricom i izuzetno mekanom unutrašnjošću.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: