Način pripreme
Istopite kvasac u blago zagrejanoj vodi dodavajući i med.
Ostavite smesu da odstoji nekoliko minuta kako bi kvasac mogao da se aktivira.
Za to vreme stavite integralno brašno u posudu.
Dodajte so, izmešajte i oblikujte udubljenje.
U brašno dodajte smesu sa kvascem, blago zagrejano sveže mleko, 1 jaje i ulje.
Mešajte kašikom. Dobija se gusto lepljivo testo.
Počnite da dodajete belo brašno, u početku mešajući, a zatim rukama domesite testo.
Po potrebi ddoajte još sasvim malo brašna.
Gotovo testo oblikujte u loptu i stavite u gazu.
Zagrejte dovoljno vode u dubokoj šerpi do telesne temperature i stavite unutra testo zajedno sa gazom.
U početku testo će potonuti na dno, ali postepeno će isplivati na površinu. To je znak da je testo nadošlo.
Nakon toga pospite 2 supene kašike belog brašna na radnu površinu, prebacite na njega testo i kratko premesite da bi prestalo da se lepi.
Nabrašnite mali kalup za pečenje (20 - 22 cm) i stavite testo u njega. Možete koristiti i jensku šerpu odogovarajućih dimenzija.
Posudu pokrijte krpom i ostavite integralni hleb da nadođe na 20 minuta.
Nakon toga pospite malo brašna pomoću fine cediljke i napravite nekoliko razreza oštrim nožem ili žiletom i stavite hleb da se peče u hladnoj rerni, koju uključujete da se zagreva na 200 °C.
Nakon 20 minutaa smanjite temepratru na 180 °C i pecite još 25 minuta.
Dobija se sjajan okupani hleb sa hrskavom koricom i izuzetno mekanom unutrašnjošću.
Prijatno!