Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Slani Kolač»Slani kolač sa svežim kupusom

Slani kolač sa svežim kupusom

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
4481501k207
Slani kolač sa svežim kupusom
Fotografije: Raya Andonova
1 / 2
19/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Slani kolač sa svežim kupusom i još mnogo ukusnih iznenađenja."

Potrebni sastojci

  • kupus - 1 glavica, mala
  • pečurke - 100 grama, ili kobasica
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • crni biber
  • so
  • mirođija - ⅓ vezice
  • kisela pavlaka - 1 kutijica, mala
  • jaja - 5 komada
  • kiselo mleko - ½ šolje, sa visokim procentom masti
  • majonez - 100 grama
  • brašno - 1 šolja, prosejano
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda bikarbona - ½ kašičice
  • sir - 200 grama
  • susam - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Pečurke za kolač se seckaju, ali ne mnogo sitno, kupus - na trake, luk - sitno, a beli luk i mirođija se usitne.

Pečurke i luk se propržavaju u zagrejanom ulju dok ne dobiju smeđu boju i dok ne omekšaju. Na kraju se dodaje beli luk. Kratko nakon toga se sipa još ulja, dodaje se kupus u delovima, meša se dok se ne doda sve i dok ne omekša. Začinjava se solju i crnim biberom.

Ostavlja se na slaboj ringli na otprilike 10 minuta tako što se periodično meša. Kada je kupus gotov, dodaje se mirođija, meša se i skida se sa ringle. Ostavlja se da se ohladi.

Za smesu za kolače u posudi se blago mute jaja sa majonezom, pavlaka i kiselo mlekom dok ne postane homogeno.

Dodaju se brašno, soda i prašak za pecivo i meša se. Polovina smese se raspoređuje u nauljenu pravougaonu tepsiju. Odozgo se raspoređuje smesa od kupusa i posipa se izmrvljenim sirom.

Dodaje se ostali deo smese za kolač. Posipa se susamom i slani kolač se peče na 170 stepeni dok čačkalica ne bude suva, otprilike 40-60 minuta. Nakon vađenja treba malo da se ohladi na otprilike 20 minuta pre nego što se nasecka.

Slani kolač sa svežim kupusom koji podseća na ukus pite sa kupusom i pite sa lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: