Način pripreme
Pečurke za kolač se seckaju, ali ne mnogo sitno, kupus - na trake, luk - sitno, a beli luk i mirođija se usitne.
Pečurke i luk se propržavaju u zagrejanom ulju dok ne dobiju smeđu boju i dok ne omekšaju. Na kraju se dodaje beli luk. Kratko nakon toga se sipa još ulja, dodaje se kupus u delovima, meša se dok se ne doda sve i dok ne omekša. Začinjava se solju i crnim biberom.
Ostavlja se na slaboj ringli na otprilike 10 minuta tako što se periodično meša. Kada je kupus gotov, dodaje se mirođija, meša se i skida se sa ringle. Ostavlja se da se ohladi.
Za smesu za kolače u posudi se blago mute jaja sa majonezom, pavlaka i kiselo mlekom dok ne postane homogeno.
Dodaju se brašno, soda i prašak za pecivo i meša se. Polovina smese se raspoređuje u nauljenu pravougaonu tepsiju. Odozgo se raspoređuje smesa od kupusa i posipa se izmrvljenim sirom.
Dodaje se ostali deo smese za kolač. Posipa se susamom i slani kolač se peče na 170 stepeni dok čačkalica ne bude suva, otprilike 40-60 minuta. Nakon vađenja treba malo da se ohladi na otprilike 20 minuta pre nego što se nasecka.
Slani kolač sa svežim kupusom koji podseća na ukus pite sa kupusom i pite sa lukom.