Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Čokoladni štolen u obliku pletenice

Čokoladni štolen u obliku pletenice

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5851092k265
Čokoladni štolen u obliku pletenice
Fotografije: Ivelina
1 / 6
22/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Uskršnji kolač je toliko lagan, vazdušast, čokoladan i sočan - bukvalno se topi u ustima i bukvalno zaslađuje proleće."

Potrebni sastojci

  • vanila - 1 mahuna ili jedna kesica vanile
  • brašno - 170 g (tip 550) belo
  • punomasno mleko - 85 g, sobna temperatura
  • šećer - 15 g
  • žumance jajeta - 1 komad
  • maslac - 25 g, naseckan na komade
  • kvasac - 15 g, svež ili suv, 4 g
  • so - 3 g
  • nadev
  • čokoladna kuvertira - 80 g, gorka
  • maslac - 50 g
  • kakao u prahu - 20 g
  • šećer - 50 g, u granulama
  • lešnici - 20 g, mleveni
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • slatko od kajsija - za premazivanje
  • šećer u prahu - 40 g
  • limunov sok - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

Strpljenje i slobodno vreme - tako se peče nemačka pletenica sa kvascem. Ova čokoladna pletenica choko Hefezopf ili Hefezopf Schoko Stollen, napravljena od testa sa kvascem, ne samo što ima božanstven ukus, nego i privlači pažnju zahvaljujući svom spoljašnjem izgledu.

Čokoladna pletenica od testa sa kvascem u Nemačkoj je dodatak u mnogim drugim receptima za pletenice - od varijante sa cimetom i sitnim sirom, do pužića i pletenice od orašastih plodova. Osnova pletenice sa čokoladom je obično testo sa kvascem. Ja vam nudim jedan od najukusnijih Schoko-Hefezopf. Nećete zažaliti ako probate recept!

Slatko testo sa kvascem:

Stavite sve sastojke počinjući od mleka u kuhinjski robot i počnite da mesite na niskom stepenu. Nakon otprilike 2-3 minute pojačajte brzinu i nastavite da mesite testo na srednjoj brzini 10-15 minuta.

Nakon toga proverite testo, ako je testo još uvek lepljivo i kida se, nastavite da mesite dok ne postane glatko i elastično.

Nakon toga izvadite testo iz kuhinjskog robota, oblikujte ga u loptu, uvijte ga krpom za testo (folija za fermentaciju) i ostavite da nadođe na 60 minuta na sobnoj temperaturi.

Nadev:

Stavite kuvertiru u posudu sa maslacem i istopite ga vrućoj vodenoj pari.

Nakon toga dodajte kakao u prahu, šećer i lešnike u istopljenu kuvertiru i sve mešajte da nema grudvica.

Nakon toga nadev pokrijte streč folijom i ohladite do sledeće upotrebe. Nakon što testo nadođe izvadite ga na blago nabrašnjenu radnu površinu i ravnomerno razvijte, ako je moguće u pravougaonik, do otprilike 3 mm. Uverite se da je komad otprilike 1.5 puta veći od tepsije za pečenje koju ste izabrali.

Nakon toga izvadite nadev iz frižidera, izmešajte ga malo i rasporedite ga ravnomerno po pravougaoniku od testa. Ostavite granicu od 1-2 cm slobodnu svuda po kraju.

Nakon toga uvijte komad testa stegnut, presavijte ka gore i rasecite rolat nožem na dva dela po dužini.

Poređajte dva komada testa jedan na drugi sa razrezom ka gore kao konopac i ispletite ih u pletenicu od testa. Nakon toga dobro nauljite kalup i stavite slatki štolen.

Kalup pokrijte krpom i ostavite da nadođe na sobnoj temperaturi na 60-90 minuta.

U međuvremenu zagrejte rernu na 190 °C gornja/donja.

Pečenje:

Domaći štolen stavite u sredinu prethodno zagrejane rerne na 190 stepeni i pecite otprilike 20 minuta. Nakon ovih 20 minuta smanjite temepraturu rerne na 170 °C gornja/donja temperatura i pecite kolač još 15-25 minuta.

Nakon pečenja izvadite kolač i ostavite da se ohladi na rešetci.

Glaziranje:

Slatko od kajsija se stavlja u šerpu i zagreva se na ringli. Nakon toga se četkom blago premazuje još vruća pletenica, tj. dok ne dobije sjaj i pasipa se sa malkice šećera u prahu razređenog limunom. Lično ja volim kolače sa kvascem više od svega. Baš kao čokolada. Tako neće biti čudno da se svima dopada. Pojeden topao, ovaj čokoladni štolen u pletenici je rajski doživljaj.

Savet

Možete da pripremite testo sa kvascem prethodno veče. Da biste to napravili, pokrijte i stavite u frižider nakon dizanja, ostavite da dostigne sobnu temepraturu sledećeg dana i nakon toga nastavite kako je opisano u receptu.

Nadev je samo blago zaslađen. Ako koristite čokolada sa veoma visokim sadržajem kakaoa ili ga generalno volite veoma slatkog, treba da koristite više šećera u prahu.

Za posebno brzu varijantu za nadev odgovarajuć je i gotov krem od nugata sa orašastim plodovima.

Napomena: Štolen pletenica je toliko ukusna da se jede momentalno. Ali možete lako uduplati količinu tako što stavite dve pletenice jednu do druge u malo veću tepsiju. Nakon toga, zajedno povećavaju količinu koja se dobro peče 35-40 minuta.

Istorija pletenice sa kvascem:

Prema hrišćanskim verovanjima pažljivo ispletene pletenice simbolizuju koliko usko su ljudi povezni sa Bogom. Čak i da niste hrišćanske vere i želite da odbacite simboliku, treba da date šansu ovoj čokoladnoj pletenici od kvasca sa orašastim plodovima. Uskršnji kolač je toliko lagan, vazdušast, čokoladan i sočan - bukvalno se topi u ustima i bukvalno zaslađuje proleće.

Prijatni kulinarski podvizi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: