Način pripreme
Strpljenje i slobodno vreme - tako se peče nemačka pletenica sa kvascem. Ova čokoladna pletenica choko Hefezopf ili Hefezopf Schoko Stollen, napravljena od testa sa kvascem, ne samo što ima božanstven ukus, nego i privlači pažnju zahvaljujući svom spoljašnjem izgledu.
Čokoladna pletenica od testa sa kvascem u Nemačkoj je dodatak u mnogim drugim receptima za pletenice - od varijante sa cimetom i sitnim sirom, do pužića i pletenice od orašastih plodova. Osnova pletenice sa čokoladom je obično testo sa kvascem. Ja vam nudim jedan od najukusnijih Schoko-Hefezopf. Nećete zažaliti ako probate recept!
Slatko testo sa kvascem:
Stavite sve sastojke počinjući od mleka u kuhinjski robot i počnite da mesite na niskom stepenu. Nakon otprilike 2-3 minute pojačajte brzinu i nastavite da mesite testo na srednjoj brzini 10-15 minuta.
Nakon toga proverite testo, ako je testo još uvek lepljivo i kida se, nastavite da mesite dok ne postane glatko i elastično.
Nakon toga izvadite testo iz kuhinjskog robota, oblikujte ga u loptu, uvijte ga krpom za testo (folija za fermentaciju) i ostavite da nadođe na 60 minuta na sobnoj temperaturi.
Nadev:
Stavite kuvertiru u posudu sa maslacem i istopite ga vrućoj vodenoj pari.
Nakon toga dodajte kakao u prahu, šećer i lešnike u istopljenu kuvertiru i sve mešajte da nema grudvica.
Nakon toga nadev pokrijte streč folijom i ohladite do sledeće upotrebe. Nakon što testo nadođe izvadite ga na blago nabrašnjenu radnu površinu i ravnomerno razvijte, ako je moguće u pravougaonik, do otprilike 3 mm. Uverite se da je komad otprilike 1.5 puta veći od tepsije za pečenje koju ste izabrali.
Nakon toga izvadite nadev iz frižidera, izmešajte ga malo i rasporedite ga ravnomerno po pravougaoniku od testa. Ostavite granicu od 1-2 cm slobodnu svuda po kraju.
Nakon toga uvijte komad testa stegnut, presavijte ka gore i rasecite rolat nožem na dva dela po dužini.
Poređajte dva komada testa jedan na drugi sa razrezom ka gore kao konopac i ispletite ih u pletenicu od testa. Nakon toga dobro nauljite kalup i stavite slatki štolen.
Kalup pokrijte krpom i ostavite da nadođe na sobnoj temperaturi na 60-90 minuta.
U međuvremenu zagrejte rernu na 190 °C gornja/donja.
Pečenje:
Domaći štolen stavite u sredinu prethodno zagrejane rerne na 190 stepeni i pecite otprilike 20 minuta. Nakon ovih 20 minuta smanjite temepraturu rerne na 170 °C gornja/donja temperatura i pecite kolač još 15-25 minuta.
Nakon pečenja izvadite kolač i ostavite da se ohladi na rešetci.
Glaziranje:
Slatko od kajsija se stavlja u šerpu i zagreva se na ringli. Nakon toga se četkom blago premazuje još vruća pletenica, tj. dok ne dobije sjaj i pasipa se sa malkice šećera u prahu razređenog limunom. Lično ja volim kolače sa kvascem više od svega. Baš kao čokolada. Tako neće biti čudno da se svima dopada. Pojeden topao, ovaj čokoladni štolen u pletenici je rajski doživljaj.
Savet
Možete da pripremite testo sa kvascem prethodno veče. Da biste to napravili, pokrijte i stavite u frižider nakon dizanja, ostavite da dostigne sobnu temepraturu sledećeg dana i nakon toga nastavite kako je opisano u receptu.
Nadev je samo blago zaslađen. Ako koristite čokolada sa veoma visokim sadržajem kakaoa ili ga generalno volite veoma slatkog, treba da koristite više šećera u prahu.
Za posebno brzu varijantu za nadev odgovarajuć je i gotov krem od nugata sa orašastim plodovima.
Napomena: Štolen pletenica je toliko ukusna da se jede momentalno. Ali možete lako uduplati količinu tako što stavite dve pletenice jednu do druge u malo veću tepsiju. Nakon toga, zajedno povećavaju količinu koja se dobro peče 35-40 minuta.
Istorija pletenice sa kvascem:
Prema hrišćanskim verovanjima pažljivo ispletene pletenice simbolizuju koliko usko su ljudi povezni sa Bogom. Čak i da niste hrišćanske vere i želite da odbacite simboliku, treba da date šansu ovoj čokoladnoj pletenici od kvasca sa orašastim plodovima. Uskršnji kolač je toliko lagan, vazdušast, čokoladan i sočan - bukvalno se topi u ustima i bukvalno zaslađuje proleće.
Prijatni kulinarski podvizi!