Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Vazdušaste ukusne kiflice sa ratlukom

Vazdušaste ukusne kiflice sa ratlukom

VeselinaVeselina
Inovator
134431k24
Vazdušaste ukusne kiflice sa ratlukom
Fotografije: Veselina
1 / 5
06/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Odlične slatke kiflice koje će vam postati omiljene"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • ulje - 6 kašika
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • voda - 1/2 šolje
  • kvasac - 1/3 kocke svež (14 g)
  • šećer - 4 kašike
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - 4 šolje
  • ratluk - 250 g
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • maslac - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Izvadite jaja da budu na sobnoj temperaturi. Odvojite 1 žumance u posudi. Dodajte mu maslac i promešajte viljuškom.

Kiflice su malo drugačije jer se prave sa sodom bikarbonom i kvascem u isto vreme.

Smesa nam je potrebna za mazanje lepinja.

Brašno morate prosejati sitom, jer tako kiflice postaju mekanije i testo se dobro umesi.

Zagrejte vodu i stavite kvasac i sodu, šećer i 4-5 kašika od brašna. Pokrijte krpom na toplom mestu i ostavite da se aktivira.

U brašnu napravite udubljenje i sipajte toplo mleko, 2 cela jajeta i 1 belance, so, ulje, aktivirani kvasac i umesite meko testo. Mesite ga na pobrašnjenoj površini.

Pokrijte krpom i ostavite da se diže 40 minuta.Podelite testo na 2 jednaka dela. Rukama formirajte kuglice - 2 komada.

Oklagijom razvaljajte koru i podelite je na trouglove. Ako se malo lepi, pospite testo brašnom da se lakše razvalja. Na široki deo trougla stavite ratluk i uvijajte u kiflice. Od 1 lista dobija se 12 kiflica – ukupno 24 kiflice sa ratlukom.

Ređajte ih na odstojanju u pleh od rerne ili veći pleh obložen papirom za pečenje.

Već formirane kiflice ostavite da se dižu 40 minuta, pokrivene krpom, takođe na toplom mestu, da dobro narastu. Dok se dižu premažite mešavinom žumanca i putera.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne budu gotove.

Vazdušaste i mekane ukusne kiflice sa ratlukom su spremne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: