Možete sami da pripremite kore za pitu umesto da koristite one iz prodavnice. Trebaće vam dosta vremena, ali rezultat je vredan toga - uživaćete u hrskavoj ukusnoj piti, koja se topi u ustima.
Kore za pitu se prave od 800 grama belog brašna, 500 mililitara vode, dva prstohvata soli i dve kašičice sirćeta. Da bi se dobile dobre kore, brašno se mora jednom ili dva puta prosejati kroz sito.
Zatim se u brašnu formira udubljenje u koje se dodaju so i sirće, a zatim malo vode. Tečnost se dodaje tako da se dobije meko i elastično testo.
Dodajte malo brašna i dobro umesite. Pravo mešenje traje najmanje dvadeset minuta, tako da ćete na taj način dobiti najbolji rezultat.
Nekoliko puta udarite testo u sto da biste uklonili višak vazduha. Zatim formirajte nešto poput salame od testa i isecite ga na komade od desetak centimetara.
Svaki komad oblikujte u loptu. Oklagijom razvaljajte loptice. Ako ne nameravate da pravite kore rukama - postupkom razvlačenja, uvaljajte kore dok ne budu veoma tanke, ali bez rupica.
Ako ste odlučili da pravite kore, kao što su to radile naše bake, postupkom razvlačenja, testo vrlo lagano razvucite, premažite ga sa malo ulja da se kore ne bi slepile i ostavite da odstoji pola sata..
Razvlačenje kora je veoma težak proces za one koji su nestrpljivi. Razvučena kora stavlja se na ruke stisnute u pesnice i one se pružaju u stranu. Možete povući ivice kore ili je lagano baciti u vazduh. Ali u vazduhu to rade samo pravi majstori za pite i burek.
Kore možete razvući tako što ćete ih jednu po jednu stavljati na čaršav i nežno povlačiti ivice sa svih strana ka spolja. Ovako pripremljene kore premažite istopljenim maslacem i filujte nadevom. Kora se urola i zatim oblikuje u oblik puža u tepsiji.
Nakon filovanja sledeće kore, uz njenu pomoć nastavite da oblikujete puža, ređajući pite u spiralu. Poprskajte sve sa malo ulja ili istopljenog maslaca i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Već znate kako da pravite domaće kore za pitu, a sada samo treba da isprobate jedan od naših ukusnih recepata za pitu, i to:
- pita od spanaća;
Komentari