Način pripreme
Kiseli kupus sečemo na debele ivice srednje veličine. Luk sitno iseckamo.
U velikom tiganju u grevamo 5 supenih kašika ulja i 1 supenu kašiku maslaca i propžimo luk, malo posolimo.
Kad omekša i dobije lepu boju, dodajemo kiseli kupus. Kuvamo oko 1 minuta, nakon toga posipamo belim biberom i kuminom, promešamo i ostavimo na vatri još 5 minuta.
Pirinač operemo, ocedimo i dodajemo u kupus. Mešamo i nakon 5 minuta dodajemo alevu papriku, promešamo i kuvamo još 2-3 minuta.
Dno glinene posude namažemo sa malo ulja. Rasporedimo veći deo iz smese iz tiganja. Odozgo stavljamo piletinu i oko stavljmo preostali deo kupusa i pirinla.
Prelivamo sa 2 šolje bujona od povrća prethodno priremljenog (tako što ugrejemo 2 šolje vode (500 ml) u kaseroli i dodajemo kašičicu suvog orgnanskog bujona. Kuvamo 1 minuta i skidamo sa vatre).
Poklopimo glinenu posudu i stavljamo u hladnu rernu, uključimo na 20 stepeni.
Prethodno prebacimo rešetku na najnižii nivo da bi posuda mogla da stane. Kad rerna dostigne zadatu temperaturu smanjimo na 170 stepeni i kuvamo oko sat i po, poslednjih pola sata pečemo bez poklopca, meso posipamo sa malo aleve paprike da dobije lepu boju.
Gotovo jelo je bez sosa. Prilikom serviranja posipamo sa seckanim peršunom.
Piletina sa kiselim kupusom i pirinčem je gotova.