Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme sa kiselim kupusom, smeđim pirinčem i čubrom

Sarme sa kiselim kupusom, smeđim pirinčem i čubrom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
508973k
Sarme sa kiselim kupusom, smeđim pirinčem i čubrom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
10
"Sarme sa kiselim kupusom, smeđim pirinčem i čubrom - unikatno ukusne, i naravno - posne."

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 komad, velika glavica
  • smeđi pirinač - 500 g
  • luk - 1 komad
  • crvena paprika - 1 supena kašika
  • čubar - 1 kašičica
  • ulje - 50 ml, za nadev + 50 ml za kuvanje
  • čorba od kupusa
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Za ove sarme sa kiselim kupusom, smeđim pirinčem i čubrom, kiseli kupus se nasecka na srednje listove za sarme tako što se sa svakog list glavice kupusa uklanja žila.

Ostavljaju se 4 komada velikih listova koji se ne seku i naređaju odozdo i odozgo u šerpu sa sarmama od kupusa.

Luk se očisti, opere i sitno nasecka.

Stavlja se u posudu u kojoj će se mešati nadev.

Smeđi pirinač se opere i namoči u toploj vodi, nakon čega se voda baca i pirinač se dodaje u luk.

U posudu sa nadevom se dodaju aleva paprika, čubar i 50 ml ulja. So se ne dodaje, jer je kiseli kupus slan i kuva se sa čorbom od kupusa.

Smesa se veoma dobro izmeša.

U svaki list se stavlja nadev, uvija se sarma i ređa se u šerpu, na dno su stavljena dva velika lista kupusa.

Odozgo se sarme uvijaju sa druga dva velika lista kupusa i poklapaju se tanjirom, okrenutom na dole.

Posne sarme se zalivaju jednakom količinom čorbe od kupusa i vodom do ruba tanjira i dodaje se 50 ml ulja.

Sarme kuvajte 2 sata na tihoj vatri.

Pogledajte još kako se prave savršeni nadevi za sarme, kao i koliko dugo se peku sarmice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: