Način pripreme
Za ove sarme sa kiselim kupusom, smeđim pirinčem i čubrom, kiseli kupus se nasecka na srednje listove za sarme tako što se sa svakog list glavice kupusa uklanja žila.
Ostavljaju se 4 komada velikih listova koji se ne seku i naređaju odozdo i odozgo u šerpu sa sarmama od kupusa.
Luk se očisti, opere i sitno nasecka.
Stavlja se u posudu u kojoj će se mešati nadev.
Smeđi pirinač se opere i namoči u toploj vodi, nakon čega se voda baca i pirinač se dodaje u luk.
U posudu sa nadevom se dodaju aleva paprika, čubar i 50 ml ulja. So se ne dodaje, jer je kiseli kupus slan i kuva se sa čorbom od kupusa.
Smesa se veoma dobro izmeša.
U svaki list se stavlja nadev, uvija se sarma i ređa se u šerpu, na dno su stavljena dva velika lista kupusa.
Odozgo se sarme uvijaju sa druga dva velika lista kupusa i poklapaju se tanjirom, okrenutom na dole.
Posne sarme se zalivaju jednakom količinom čorbe od kupusa i vodom do ruba tanjira i dodaje se 50 ml ulja.
Sarme kuvajte 2 sata na tihoj vatri.
Pogledajte još kako se prave savršeni nadevi za sarme, kao i koliko dugo se peku sarmice.