Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Neobične male baklave

Neobične male baklave

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Neobične male baklave
Fotografije: Doni Niki
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Neobične hrskave baklave, bogato natopljene sirupom"

Potrebni sastojci

  • turske kore za baklavu - 26 komada
  • orašasti plodovi - 400 g, orasi i pristaći (1:1)
  • maslac - 100 g
  • ulje - 30 ml
  • Za sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 3 i 1/2 šolje
  • limunov sok - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Uvila sam u rolat svih 26 kora, naseckala sam na 3 jednaka dela i poređala sam jedan na drugi. Namočila sam pamučnom krpom i pokrila sam ih.

Orašaste plodove sam sitno samlela u secku. U kaseroli sam istopila maslac i pomešala sa uljem.

Uzela sam po 2 trake kora, orašaste plodove sam posula po celoj njihovoj dužini i savila sam kao u harmoniku.

Oba kraja sam presavila ka unutra, pritiskala sam i oblikovala snop koji se okreće i stavlja u tepsiju.

Baklavice sam premazala masnoćom i pekla na 180 stepeni dok ne budu gotove.

Za to vreme šećer sa vodom i limunovim sokom sam kuvala u šerpi na ringli. Kuvala sam ukupno 15 minuta od trenutka uzaviranja.

Vruću baklavu zalivam vrelim šećernim sirupom, tako postaje hrskava.

Posipa se krpno mlevenim pistaćima.

Ostavlja se na nekoliko sati dok ne upije sav sirup.

Neobične male baklave su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Zanimljiv način za uvijanje baklava. Dopada mi se
30.01.2023 12:12