Način pripreme
U veliku posudu se razbiju jaja. Mešaju se sa prstohvatom soli. Dodaje se sveže mleko. Postepeno se dodaje brašno i meša se metalnom žicom za mućenje.
Priprema se blago podmazan tiganj za palačinke da se zagreje. Sipa se jedna kutlača umućene smese i rotiranjemt tiganja se raspoređuje po celom njegovom dnu.
Ostavlja se na ringli dok se ne skuva sa druge strane. Pomoću špatule se okreće i kuva se i sa druge strane.
Gotova slana palačinka se vadi na tanjir i premazuje se maslacem. U tiganj se ponovo stavlja malo masnoće i procedura sa pravljenjem palačinki se ponavlja dok se ne potroši smesa.
U veliku posudu se stavlja sitni sir i krem sir. Mladi luk se očisti i opere. Sitno se nasecka. Dodaje se u mlečnu smesu. Ako smesa bude mnogo gusta, dodaje se malo kiselog mleka.
Posipa se bugarskim lukom. U mom slučaju on je slan. Smesa se meša. Po potrebi se dodaje još soli.
Pripremljenom mlečnom smesom se mažu palačinke po celoj dužini. Uvijaju se u rolat. Seku se na zalogaje. Na svaki od njih se stavlja po jedna čačkalica za zube ili štapić za jednostavnu konzumaciju.
Ređaju se u sredini velikoh tanjira/poslužavnika.
Domaća lukanka i ribić se seku na kriškice. Kačkavalj se seče na kockice. Ređaju se oko zalogaja od slanih palačinki.
Praznično predjelo na poslužavniku sa palačinkama je pogodno za pripremu za veliko društvo.