Lagana torta sa merengom

Hristinka KolevaHristinka Koleva
Inovator
2673971651
Lagana torta sa merengom
Fotografije: Hristinka Koleva
1 / 4
14/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Očaravajuća torta sa merengom - lagana, mekana, ukusna"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • belanca - 5 komada
  • šećer - 200 g
  • brašno - 80 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • so - 1 prstohvat
  • kora limuna - 1/2 limuna
  • ulje - 2 supene kašike
  • vanila - 1 komad
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 150 g
  • žumanca - 4 komada
  • brašno - 40 g
  • kukuruzni skrob - 40 g
  • kakao - 2 supene kašike
  • za merenge
  • belanca - 4 komada
  • šećer - 300 g
  • voda - 80 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Belanca se umute u sneg sa polovinom šećera. Dodaje se vanila, izrendana kora limuna i ulje.

Brašno se proseje sa praškom za pecivo i dodaje se ostali šećer. Dodaje se u belanca u delovima, pažljivo mešajući špatulom.

Smesa se sipa u kalup prečnika 26 cm, prekriven papirom za pečenje.

Kora se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 15-20 minuta.

Hladi se na rešetci.

Priprema krema: žumanca se umute u sneh metalnom žicom za mućenje i u njih se dodaju brašno i skrob. Razrežuje se delom mleka.

Ostalo mleko zajedno sa šećerom se zagreva do ključanja. Sipa se u jaja i vraća se na vatru. Kuva se dok ne postane gusto. Aromatizuje se vanilom i hladi se.

Pavlaka se muti dok ne postane gusta.

Ohlaženi krem se muti mikserom i u njega se dodaje pavlaka.

Krem se deli na dva dela. U jedan deo se dodaje kakao, prethodno razređeno s malo vode.

Kremovi se stavljaju u fišeke sa okruglim nastavcima.

Kora se stavlja na poslužavnik.

U sredinu kore se išprica deo smeđeg krema, oko njega - beli i tako dalje dok ne nestanu kremovi.

Šećer za merenge se pomeša sa vodom i kuva se sirup otprilike 5 minuta.

Belanca se mute i u njih se sipa vruć sirup. Merenge se muti dok se ne dobija gusta i sjajna masa.

Stavlja se u špric sa vrhom u obliku zvezde i šprica se po puslica torti. Nakon toga merenge se prelazi kuhinjskim plamenikom.

Neka vam je slatko! Lagana torta sa merengom je sjajna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: