Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Piletina sa sosom holandez

Piletina sa sosom holandez

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Piletina sa sosom holandez
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Sa ovim pilećim komadićima ćete popiti toooliko mnogo piva, da će vas biti sramota da priznate tačno koliko"

Potrebni sastojci

  • bataci - 500 g, pileći, bez kostiju
  • so
  • biber
  • sok od limuna - 2 kašike
  • univerzalni začin - 2 kašike, za piletinu (so, beli luk u prahu, kurkuma, čili, slatka aleva paprika, kumin)
  • ulje - za prženje
  • za pohovanje
  • brašno - 200 g
  • prezle - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • za sos Holandez
  • jaja - 3 komada, žumanca
  • maslac - 180 g
  • voda - 2 kašike
  • sok od limuna - 2 kašike
  • so - 1/2 kašike
  • beli biber - 1/2 kašičice
  • senf - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite pileće meso na žilijen i marinirajte ga u soku od limuna, malo ulja, soli, bibera i začina za pile. Ostavite da odstoji oko 60 minuta.

Kad bude gotovo uvaljate pileće lente prvo u brašno, posle u prethodno umućena jaja i na kraju u prezle. Ispržite dok ne postanu zlataste u zagrejanom ulju.

Izvadite i stavite u jedan red u tanjir, postavljen kuhinjskim papirom, da upije suvišnu masnoću.

Napravite sos Holandez tako što iznad kipuće vode stavite posudu sa žumancima i mešate mutilicom dok se žumanca ne zgusnu (ili dok tragovi ne ostaju prilikom mešanja).

Dodajte mlaku vodu i sok od limuna i nastavite da mešate. Na kraju dodajte meki maslac iz nekoliko puta. Mešajte dok sos ne postane homogen.

Ako se preseče može da se reši, tako što se sipaju 1-2 kašike veoma vrele vode. Na kraju začinite solju i biberom. Po želji možete da dodate kašiku senfa za drugačiji ukus sosa.

Servirajte pržene pileće parčiće sa sosom Holandez i garnirungom po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: