Način pripreme
Da bi komponente jela bile gotove istoremeno potrebno je da se kuvajz zajedno i radnje da se dobro koordinišu. U suštini je veoma lako i brzo, a rezultat - sjajan.
Počnite stavljajući maslac da se topi na slaboj vatri. U drugoj posudi na ringli zagrejte vodu na umerenoj vatri, tako da ne dostigne tačku ključanja.
Jaja možete da poširate na standardan način, stavljajući u tečnost o i sirće i razbijajući ih unutra. Ja to radim 4 po 4, a ne sva odjenom
Gotova su kada belance potpuno pobeli, a žumance uhvati spoljašnju koricu, a unutra bude blago tečno. To je naravno stvar ukusa i možete da ih držite duže u vodi, da se stvrdnu do stepena koji se vama dopada.
Druga varijante je da namažete blago maslinovim uljem 6 ili 8 parčića streč folije i razbijete u svako po jedno jaja, pospete sa malo soli i skupite krajeve folije slično kao paketić uvrćući da se na otvara.
Za to vreme sklonite sa vatre, već istopljen maslaca i u drugoj posudi na slaboj vatri ili na pari (da temperatura ne prelazi 70 stepeni) umutite žumanca sa sokom od limuna i vodicom.
Od uzajamnog dejstva ovih satojaka zapazićete kako počinje da emulgira. Tada počnite da sipate maslac veoma lagano i u tankom mlazu, ne prestajući da mešate intenzivno.
Dodajte so i biber.
Sos će nataviti da se zgušnjava i da emulgira dok ne postane savršeno gladak i kremast.
Gotova poširana jaja stavita u tanjire za serviranje i prelijte ukusnim Holandez sosom.
Poširana jaja sa sosom Holandez obavezno se konzumiraju topla.
Prijatno!