Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Poširana jaja»Poširana jaja sa sosom Holandez

Poširana jaja sa sosom Holandez

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Poširana jaja sa sosom Holandez
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
3
"Poširana jaja sa Holandez sosom - samo pogledajte tanjir i zaljubićete se u njega"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 - 8 komada
  • maslinovo ulje - oko 1 kašika
  • sirće - 1 kašika
  • so - 3 prstohvata
  • Sos holandez
  • žumanca - 3 komada, od velikih jaja
  • maslac - 250 g
  • sok od limuna - 1 kašika
  • voda - 50 ml
  • so - 1/2 kašičice
  • biber - 1 - 2 prstohvata, sveže mleven
* merne jedinice

Način pripreme

Da bi komponente jela bile gotove istoremeno potrebno je da se kuvajz zajedno i radnje da se dobro koordinišu. U suštini je veoma lako i brzo, a rezultat - sjajan.

Počnite stavljajući maslac da se topi na slaboj vatri. U drugoj posudi na ringli zagrejte vodu na umerenoj vatri, tako da ne dostigne tačku ključanja.

Jaja možete da poširate na standardan način, stavljajući u tečnost o i sirće i razbijajući ih unutra. Ja to radim 4 po 4, a ne sva odjenom

Gotova su kada belance potpuno pobeli, a žumance uhvati spoljašnju koricu, a unutra bude blago tečno. To je naravno stvar ukusa i možete da ih držite duže u vodi, da se stvrdnu do stepena koji se vama dopada.

Druga varijante je da namažete blago maslinovim uljem 6 ili 8 parčića streč folije i razbijete u svako po jedno jaja, pospete sa malo soli i skupite krajeve folije slično kao paketić uvrćući da se na otvara.

Za to vreme sklonite sa vatre, već istopljen maslaca i u drugoj posudi na slaboj vatri ili na pari (da temperatura ne prelazi 70 stepeni) umutite žumanca sa sokom od limuna i vodicom.

Od uzajamnog dejstva ovih satojaka zapazićete kako počinje da emulgira. Tada počnite da sipate maslac veoma lagano i u tankom mlazu, ne prestajući da mešate intenzivno.

Dodajte so i biber.

Sos će nataviti da se zgušnjava i da emulgira dok ne postane savršeno gladak i kremast.

Gotova poširana jaja stavita u tanjire za serviranje i prelijte ukusnim Holandez sosom.

Poširana jaja sa sosom Holandez obavezno se konzumiraju topla.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: