Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Šareni kolač sa vanilom

Šareni kolač sa vanilom

Šareni kolač sa vanilom
Fotografije: Tanya Arabadjiiska
1 / 4
11/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Sjajan dvobojni kolač po klasičnom receptu!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • vanila - 2 komada
  • brašno - 300 g
  • šećer - 300 g
  • kiselo mleko - 1 kantica, 4 - 5% masti
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • kakao - 100 g, u prahu
  • limunova kora - od 1/2 limuna
  • ulje - 2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Mute se jaja zajedno sa šećerom, vanilom i praškom za pecivo. U posebnoj posudi soda se pomeša zajedno sa kiselim mlekom i meša se dok kiselo mleko ne počne da pravi balončiće (tj. da se aktivira), to se radi da kolač ne bi mirisao na sodu bikarbonu. Kada se kativira, dodajte se u već izmešana jaja, šećer, vanila i prašak za pecivo.

Nakon toga, brašno se proseje i dodaje se u gotovu smesu, meša se obilno da ne bi bilo grudvica (ja stavljam malo po malo brašno, zato što sve mešam viljuškom, ako mutite mikserom, možete sipati i celu količinu brašna odjednom).

Kada se dobije homogena semsa, izrenda se i kora limuna, dodaje se jedna kašičica ulja i meša se kako bi se dobro pomešali svi sastojci.

Nakon toga se kalup za kolač podmazuje uljem (treba da bude dobro podmazan, ja stavljam 1 kašičicu i premazujem kalup četkicom za podmazivanje), blago se posipa brašnom i gotova smesa se sipa u nauljeni kalup.

U ostatak koji je ostao po posudi se dodaje kakao u prahu, dobro se meša i dodaje se u ostalu smesu kružnim pokretima. Nakon toga se uzima jedna viljuška i kakao smesa se svuda raspoređuje, tako što viljuškma mora da se oslanja na dno kalupa.

Peče se otprilike 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Treba veoma dobro da se ohladi kako bi gotov kolač mogao da se odvoji od kalupa. Postaje blago gnjecam, nije suv. Kod kuće ga mnogo vole svi i zato sam odlučila sa vama da podelim recept.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: