Način pripreme
Hala ili Chalah je jevrejski slatki hleb koji možemo uporediti sa našim kozunakom.
Naravno, ima i dosta različitosti kao na primer odsustvo korica citrusa i aromatičnog ruma. Šećera je značajno manje, nego u jednom kozunaku, ali pak može da se servira sa medom, slatkim ili tečnom čokoladom koji će to kompenzovati.
Za posipanje se koriste mrvice od maslaca, šećerne mrvice, susam ili seme maka.
Međutim, ovde ćemo se zaustaviti na samom testu za hleb.
Ono se priprema tako što prvo rastvorimo kvasac u toplom mleku u maloj posudici i dobro izmešamo.
Meki maslac mutimo sa jajima, vanilom i šećerom, a zatim dodajemo i mleko sa kvascem kada se aktiviraju.
Brašno prosejemo u posudu sa prstohvatom soli i u sredini pravimo udubljenje.
Unutra sipamo tečnu smesu i počinjemo da mešamo dok se ne usvoji sve brašno.
U ovoj etapi testo je lepljivo i ukoliko je potreno, posipamo brašno, ali bez preterivanja, zato što je cilj da ostane relativno meko.
Dodatno mesimo na nabrašnjenoj površini dok ne postane glatko i dok se ne vide jasno izražene glutenske veze.
Pre nego što bude gotovo za oblikovanje, testo za Halu ostavljamo u posudu, zavijamo i čekamo da duplo ili trostruko nadođe. Tada oblikujemo pletenice i ponovo ih ostavljamo da narastu dok im se obim ne utrostruči.