Torta Tirkizni somot

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k5125k445
Torta Tirkizni somot
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 4
13/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Umesto Crvenog somota za sledeći praznik napravite ovu tortu Tirkizni somot...jedinstvenog ukusa borovnica"

Potrebni sastojci

  • koru
  • brašno - 240 g
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • ulje - 70 ml
  • šećer - 200 g
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 120 ml, punomasno
  • belo sirće - 1 1/2 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kakao - 2 supene kašike
  • vanila - ekstrakt
  • poslastičarska boja - 1 kašičica, plava
  • poslastičarska boja - žuta, na vrhiću noža
  • Za krem
  • kisela pavlaka - 500 g
  • krem sir - 125 g
  • slatka pavlaka - 400 ml
  • Za garniranje
  • borovnice - sveže
  • želatin - 1 kesica
  • slatko od borovnica - 3 supene kašike
  • bela čokolada - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte sveže mleko sa sirćetom i ostavite ga na sobnoj temperaturi na otprilike 20 minuta.

Umutite jaja sa šećerom pomoću miksera.

Dodajte ulje, maslinovo ulje, ekstrakt vanile i mleko.

Izmešajte.

Dodajte kakao, boju i ponovo izmešajte.

Prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo i dodajte ga u delovima u tečne sastojke, tako što u međuvremenu mešate dok ne postane homogeno.

Podelite smesu na tri dela i ispecite u tepsiji obloženoj papirom za pečenje u prethodno zagrejanoj rerni do 180 °C.

Ohladite kore.

U posudi umutite slatku pavlaku u vazdušast krem, dodajte i kiselu pavlaku zajedno sa krem sirom.

Kada se dobije homogena smesa, sastavite tortu Tirkizni somot.

Stavite koru za tortu, namažite kremom, slatkom od borovnica i naizmenično slažite dok ne završite tortu.

Sa svim strana namažite kremom.

Istopite čokoladu na vodenoj pari i zalijte odozgo.

Poređajte sveže borovnice i zalijte želatinom rastvorenim prema uputstvima na pakovanju.

Ostavite tortu sa pavlakom u frižideru na 6-7 sati, nakon čega možete da nasečete i poslužite.

Izuzetno prijatna i sočna torta Tirkizni somot!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: