Način pripreme
Pomešajte sveže mleko sa sirćetom i ostavite ga na sobnoj temperaturi na otprilike 20 minuta.
Umutite jaja sa šećerom pomoću miksera.
Dodajte ulje, maslinovo ulje, ekstrakt vanile i mleko.
Izmešajte.
Dodajte kakao, boju i ponovo izmešajte.
Prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo i dodajte ga u delovima u tečne sastojke, tako što u međuvremenu mešate dok ne postane homogeno.
Podelite smesu na tri dela i ispecite u tepsiji obloženoj papirom za pečenje u prethodno zagrejanoj rerni do 180 °C.
Ohladite kore.
U posudi umutite slatku pavlaku u vazdušast krem, dodajte i kiselu pavlaku zajedno sa krem sirom.
Kada se dobije homogena smesa, sastavite tortu Tirkizni somot.
Stavite koru za tortu, namažite kremom, slatkom od borovnica i naizmenično slažite dok ne završite tortu.
Sa svim strana namažite kremom.
Istopite čokoladu na vodenoj pari i zalijte odozgo.
Poređajte sveže borovnice i zalijte želatinom rastvorenim prema uputstvima na pakovanju.
Ostavite tortu sa pavlakom u frižideru na 6-7 sati, nakon čega možete da nasečete i poslužite.
Izuzetno prijatna i sočna torta Tirkizni somot!