Način pripreme
Pljušteni krompir kuvajte u posoljenoj vodi dok ne bude gotov, nakon čega ga ocedite i izgnječite presom u pire. Ostavite da se ohladi.
Ja sam napravila krompir u multikukeru na programu za kuvanje na pari i bio je gotov za 10 minuta.
Zagrejte vodu i u njoj rastvorite kvasac i med. Posudu pokrijte krpom i sačekajte 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
Prosejte brašno u posudu i u njega dodajte so. Izmešajte i oblikujte udubljenje.
Ja sam koristila 300 g brašna tip 00 i 100 g integralnog od spelte.
U brašno dodajte presovani krompir, smesu sa kvascem i kašiku maslinovog ulja, kao i suve začine.
Sa ovim sastojcima umesite meko lepljivo testo koje stavit eu posudu i pokrijte krpom na 30-40 minuta, dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Nakon toga namočite prste hladnom vodom.
Uhvatite jedan kraj testa, izvucite i presavijte ga. Isto uradite sa četiri kraja i ponovo ostavite da odstoji.
Ponovite ovaj proces još 2 puta u toku 20 minuta.
Nakon toga pravougaoni kalup za pečenje namažite kašikom maslinovog ulja i u njega prebacite testo.
Raširite ga prstima dok ne popuni oblik posude.
Sitno naseckajte nekoliko maslina i rasporedite ih po testu.
Pospite grančicama svežeg ruzmarina i mocarelom i ostavite da ponovo nadođe domaća fokača na još 20 minuta.
Možete da dodate i nekoliko sitno naseckanog sušenog paradajza u maslinovo ulje.
Za to vreme zagrejte rernu na 200 °C.
Pre nego što stavite fokaču da se peče, zalijte mlazom maslinovog ulja.
Vreme pečenja italijanske fokače sa maslinama i mocarelom je otprilike 30 minuta - dok ne postane zlatkasto.
Nakon pečenja ostavite da se blago ohladi, naseckajte i poslužite.
Dobija se veoma aromatična i ukusna fokača sa hrskavom koricom od prepečene mocarele i sa vazdušastom unutrašnošću.
Bon Apetit!