Način pripreme
Blago zagrejte /37 stepeni/ šećer, vodu i maslinovo ulje. Aktivirajte kvasac u dobijenoj tečnosti, izmešajte kako bi se dobro rastvorilo.
Dodajte u tečnu smesu prethodno prosejano brašno, izmešajte. Treba da se dobije gusta smes.a SOtavite na toplom na 20 minuta. Pokrijte krpom ili folijom.
Isecite masline bez koštica na sitno i stavite u testo za fokaču. Ako vam se čini previše retko, možete da sipate još malo brašna. Izmešajte - treba da se lepi i da bude mekano.
U pravougaonu tepsiju rerne sipajte masnoću, a posle i gotovu smesu. Ravnomerno rasporedite. Pospite izrendanim kačkavaljem. Ostale masline sa košticama stavite odozgo, raspoređujući ih ravnomerno.
Jednostavna fokača treba da naraste na ovaj način pola sata. Posle je pecite otprilike pola sata na 180 stepeni.
Mediteransku fokaču s maslinama možete da servirate kako toplu, tako i već ohlađenu.