Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Italijanska fokača sa maslinama i mocarelom

Italijanska fokača sa maslinama i mocarelom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Italijanska fokača sa maslinama i mocarelom
Fotografije: Rositsa Petrova
7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Dobija se veoma aromatična i ukusna fokača sa hrskavom koricom od prepečene mocarele i sa vazdušastom unutrašnošću. Bon Apetit!"

Potrebni sastojci

  • krompir - 350 g, skuvan
  • brašno - 400 g, tip 00
  • so - 1 supena kašika, fina, morska
  • med - 1 supena kašika
  • voda - 250 ml
  • kvasac - 13 g, svež (1/3 kockice)
  • provansalski začini - 1 supena kašika, miks
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • masline - 8 komada
  • ruzmarin - 1 grančica, svež
  • mocarela - 50 g, izrendana
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pljušteni krompir kuvajte u posoljenoj vodi dok ne bude gotov, nakon čega ga ocedite i izgnječite presom u pire. Ostavite da se ohladi.

Ja sam napravila krompir u multikukeru na programu za kuvanje na pari i bio je gotov za 10 minuta.

Zagrejte vodu i u njoj rastvorite kvasac i med. Posudu pokrijte krpom i sačekajte 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

Prosejte brašno u posudu i u njega dodajte so. Izmešajte i oblikujte udubljenje.

Ja sam koristila 300 g brašna tip 00 i 100 g integralnog od spelte.

U brašno dodajte presovani krompir, smesu sa kvascem i kašiku maslinovog ulja, kao i suve začine.

Sa ovim sastojcima umesite meko lepljivo testo koje stavit eu posudu i pokrijte krpom na 30-40 minuta, dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Nakon toga namočite prste hladnom vodom.

Uhvatite jedan kraj testa, izvucite i presavijte ga. Isto uradite sa četiri kraja i ponovo ostavite da odstoji.

Ponovite ovaj proces još 2 puta u toku 20 minuta.

Nakon toga pravougaoni kalup za pečenje namažite kašikom maslinovog ulja i u njega prebacite testo.

Raširite ga prstima dok ne popuni oblik posude.

Sitno naseckajte nekoliko maslina i rasporedite ih po testu.

Pospite grančicama svežeg ruzmarina i mocarelom i ostavite da ponovo nadođe domaća fokača na još 20 minuta.

Možete da dodate i nekoliko sitno naseckanog sušenog paradajza u maslinovo ulje.

Za to vreme zagrejte rernu na 200 °C.

Pre nego što stavite fokaču da se peče, zalijte mlazom maslinovog ulja.

Vreme pečenja italijanske fokače sa maslinama i mocarelom je otprilike 30 minuta - dok ne postane zlatkasto.

Nakon pečenja ostavite da se blago ohladi, naseckajte i poslužite.

Dobija se veoma aromatična i ukusna fokača sa hrskavom koricom od prepečene mocarele i sa vazdušastom unutrašnošću.

Bon Apetit!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: