Način pripreme
Operite i očistite patlidžan od drške. Iseckajte ga na kružuce debljine 1.5 cm, posolite i ostavite u đevđiru da se ocedi gorka voda 30 minuta. Operite hladnom vodom i osušite.
Možete pržiti kružice u tiganju sa uljem dok ne dobiju zlatnu boju, ja sma ih pekla na papiru za pečenje, namazala sam svaki uljem, poređala jedan do drugog i stavila papir preko metalne rešetke u rerni.
Stavila sam na najviši nivo i uključila gril funkciju na 200 stepeni. Ispekli su se za 5 minuta, u pola pečenja sam ih okrenula da se ispeku i sa druge strane. Vi izaberite kako vam je najlakše.
Napravite bešamel sos tako što rastopite maslac, stavite brašno, promešate i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Sipajte malo po malo mleka dok potpuno ne upije, uz neprestano mešanje. Začinite po ukusu, ostavite da provri i skinite sa vatre.
Očisite luk, sitno iseckajte i pržite u maslinovom ulju dok ne omekša. Stavite mleveno meso, izdrobite ga na komade i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
Očistite beli luk i sitno iseckajte, dodajte ga u luk i mleveno meso, promešajte i sipajte paradajz. Nakon toga slede začini, stavite po ukusu i promešajte. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok tečnost ne počne da isparava i da postaje gušće.
Namažite ne mnogo veliki pleh maslinovim uljem. Na dno stavite polovinu patlidžana, sipajte paradajz sos i odozgo prelije preostalim patlidžanom.
Odozgo sipajte bešamel sos, izrendajte sir ementaler (kačkavalj) i popsite parmezanom.
Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 15 minuta dok se ne dobije zlatna korica preliva.
Komentari