Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Zapečena Jela»Patlidžan ispod pokrivača

Patlidžan ispod pokrivača

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Patlidžan ispod pokrivača
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 3
15/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Primamljiv miris i ukus, koji će prevazići i najhrabrija očekivanja"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, teleće
  • patlidžan - 3 velika
  • beli luk - 3 čena
  • luk - 2 glavice
  • so
  • biber
  • majčina dušica
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • paradajz - 600 g, iz konzerve, na kockice
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ljuta paprika - 1 kašičica
  • za bešamel
  • sveže mleko - 500 ml
  • maslac - 30 g
  • so
  • biber
  • sir ementaler - 200 g (ili kačkavalj)
  • parmezan - 50 g, suv
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i očistite patlidžan od drške. Iseckajte ga na kružuce debljine 1.5 cm, posolite i ostavite u đevđiru da se ocedi gorka voda 30 minuta. Operite hladnom vodom i osušite.

Možete pržiti kružice u tiganju sa uljem dok ne dobiju zlatnu boju, ja sma ih pekla na papiru za pečenje, namazala sam svaki uljem, poređala jedan do drugog i stavila papir preko metalne rešetke u rerni.

Stavila sam na najviši nivo i uključila gril funkciju na 200 stepeni. Ispekli su se za 5 minuta, u pola pečenja sam ih okrenula da se ispeku i sa druge strane. Vi izaberite kako vam je najlakše.

Napravite bešamel sos tako što rastopite maslac, stavite brašno, promešate i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Sipajte malo po malo mleka dok potpuno ne upije, uz neprestano mešanje. Začinite po ukusu, ostavite da provri i skinite sa vatre.

Očisite luk, sitno iseckajte i pržite u maslinovom ulju dok ne omekša. Stavite mleveno meso, izdrobite ga na komade i pržite dok ne dobije zlatnu boju.

Očistite beli luk i sitno iseckajte, dodajte ga u luk i mleveno meso, promešajte i sipajte paradajz. Nakon toga slede začini, stavite po ukusu i promešajte. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok tečnost ne počne da isparava i da postaje gušće.

Namažite ne mnogo veliki pleh maslinovim uljem. Na dno stavite polovinu patlidžana, sipajte paradajz sos i odozgo prelije preostalim patlidžanom.

Odozgo sipajte bešamel sos, izrendajte sir ementaler (kačkavalj) i popsite parmezanom.

Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 15 minuta dok se ne dobije zlatna korica preliva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Odličan recept! Isproban danas. Moja deca nisu baš ljubitelji patlidžana, ali ovo su baš lepo prihvatila, tako da recept ulazi u redovnu upotrebu?, što se kod nas ne dešava tako često.
22.07.2022 00:24