Hleb ispod sača

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Hleb ispod sača
Fotografije: Stoyanka Rusenova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Kada se sač zagreje, a to oduzima otprilike 20 minuta, stavljamo prvi hleb... I dešava se magija hleba ispod sača"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • voda - 300 ml, mlaka
  • kvasac - 7 g, suvi
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 30 ml
  • sirće - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi ostavljamo kvasac, u njega dodajemo šećer i so.

Dobro izmešamo i dodajemo vodu sa sirćetom.

Počinjemo da mesimo meko testo za prlenke.

Na kraju dodajemo i ulje.

Premazujemo meko i elastično testo sa malo ulja i ostavljamo da nadođe kako bi udvostručilo svoju zapreminu.

Od ovog testa možemo da napravimo dva pljosnata hleba.

Mnogo zavisi i od veličine samog sača.

Spomenuli smo da se od ovog testa dobijaju dva hleba, zato gotovo testo delimo na dva.

Uzimamo papir za pečenje i od njega sečemo veličinu koja odgovara saču.

Uzimamo jednu loptu i pomoću malo brašna i ruku rastežemo testo na papiru.

Pravimo nekoliko kriški, posipamo solju i susamom odozgo.

Kada smo ih oblikovali, ostavljamo sa strane da se odmore.

Stavljamo rešetku na dno rerne, podešavamo na 250 °C i stavljamo sač.

Kada se sač zagreje, a to oduzima otprilike 20 minuta, stavljamo prvi hleb.

Prlenke pečemo otprilike 15 minuta.

Pečenje se odvija brzo, zato što je sam sač topao i sama rerna, ali hleb ispod sača ne gori.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: