Način pripreme
Aktivirala sam kvasac u zagrejanom mleku sa šećerom.
U posudu prosejem brašno, dodajem i so, mešam i pravim udubljenje. Sipam masnoću, dodajem jaja, ostavljajući jedno žumance za premazivanje.
Dodajem kvasac i mesim meko testo. Oblikujem u loptu i uvijam u krpu, ostavljam ga da udvostruči svoju zapreminu.
Viršle sečem po dužini.
Od nadošlog testa razvijam koru debljine 1-2 cm i sečem na trake, uvijam oko jednog komada viršle, ponavljam i sa ostalim.
Stavljam ih u tepsiju za pečenje obloženu papirom i ostavljam da se otpuste na 30-40 minuta, nakon toga ih premazujem umućenim žumancem i po želji posipam susamom.
Viršlice se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 190°С 20 minuta ili dok ne postane zlatkasto.
Ukusne rol viršle su gotove.