Način pripreme
Skuvajte ćureći batak u posoljenoj vodi zajedno sa nekoliko zrna crnog bibera i drškama peršuna dok ne bde gotovo.
U međuvremenu skinite formiranu penu.
Nakon toga procedite bujon i sačuvajte ga, a meso iskidajte na zalogaje.
Zagrejte ulje i u njemu dinstajte luk sitno naseckan zajedno sa malo vode.
Čim luk omekša dodajte pečurke prethodno počišćene i naseckane. Dinstajte i njih nekoliko minuta.
Dobro operite pirinač i dodajte ga u luk i pečurke. Propržite ga dok ne postane providan i dodajte 1 čašu vrućeg bujona, kao i začine i so po ukusu.
Na kraju dodajte meso naseckano na zalogaje i izmešajte.
Jelo prebacite u tepsiju, dodajte još 2 čaše bujona i stavite da se peče u jako zagrejanoj rerni na 230 stepeni 30-40 minuta ili dok ne bude gotovo.
Pirinač u rerni servirajte topao, posut sitno naseckanim svežim peršunom.
Ćuretina sa pečurkama i pirinčem je veoma ukusna.