Način pripreme
Paradajz se opere, očisti i oguli. Paprika, bez obzira na boju, se pere i očisti od semenki, nakon čega se secka što je sitnije moguće. Može i da se izrenda i samelje u odgovarajućem uređaju. Šargarepe se operu, očiste i sitno naseckaju ili izrendaju.
Patlidžan za ljutenicu se peče i guli. Čenovi belog luka se očiste od ljuski.
Sve se pomeša u odgovarajućoj velikoj posudi - najbolje tepsiji, ali može i šerpa. Patlidžan, paradajz i beli luk nije potrebno da se seku, s obzirom na to da se lepo seku, dok se kuva ljutenica na vatri.
Kada uzavri na vatri, neprestano se meša drvenom žicom za mućenje sa pokretima po dnu posude da se ne bi zalepilo i zagorelo.
Kada tečnost ispari i ljutenica postane žućkaste konzistencije, skida se sa vatre i brzo se puni u posušene teglice.
Zatvara se i stavljaju se sa poklopčićima na dole dok se hlade. Nakon toga su spremni za stavljanje u podrum ili drugu odgovarajuću hladnu i tamnu prostoriju.
Jednostavnu ljutenicu sa paprikom serviramo na kriški sa sirom. Može da se koristi i za začinjavanje salata sa pasuljem.