Način pripreme
Ovo je ljutenica koja je relativno jednostavna za pripremu, jer se koristi prethodno obrađen paradajz u paradajz pire.
Paprika i patlidžan se peku, odmah stavljaju u šerpu sa poklopcem da se zapare. Zatim se lako čiste od ljuski i semena. Stavite ih u mašinu ili robota i sameljite.
U duboku šerpu stavite mlevene paprike i patlidžan. Kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje. Cilj je isparavanje vode. Kada paprike počnu lako da se razmazuju kada se pritisnu kašikom, dodajte paradajz pire, so po ukusu i oko pola šolje meda (takođe po ukusu).
Kuvanje ljutenice se nastavlja dok voda ne ispari iz pirea (zavisi koliko je gusto).
Na kraju, ulje se sipa iz nekoliko puta. Posle svakog dodavanja, ljutenica se promeša i sačeka da upije masnoću.
Čim se skine sa ringle, sipa se u tegle.
Tegle sa ljutenicom se dobro zatvore, okrenu čepom na dole i umotaju krpom. Tako ostaju dok se ljutenica sa medom bez sterilizacije potpuno ne ohladi.