Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Torta Pijana višnja sa čokoladnom glazurom ogledalo

Torta Pijana višnja sa čokoladnom glazurom ogledalo

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7912485k
Torta Pijana višnja sa čokoladnom glazurom ogledalo
Fotografije: Rositsa Petrova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Sjajna i veoma čokoladna torta koja je neobična ne smo po spoljašnjem izgledu, nego i po ukusu"

Potrebni sastojci

  • kora
  • jaja - 5 komada
  • so - prstohvat
  • šećer - 150 g
  • brašno - 80 g
  • skrob - 30 g
  • kakao - 40 g
  • krem
  • maslac - 70 g
  • kondenzovano mleko - 70 g, zaslađeno
  • višnje - 150 g, koristila sam iz slatkog
  • rum - 50 ml
  • čokolada - 120 g, crna, minimum 70% kakaa
  • glazura
  • voda - 80 ml
  • tečna pavlaka - 80 ml
  • šećer - 125 g
  • kakao - 50 g
  • želatin - 5 g
  • voda - 20 ml, hladna, za želatin
* merne jedinice

Način pripreme

Postoje dva recepta koje sam koristila sam koristila za ovu fantasičnu i veoma čokoladnu tortu.

Jedan je od cimeta Subjektivno za Italiju od kog sam napravila samu tortu, a drugi je recept Lusi Evtimove od koje sam koristila čokoladnu glazuru ogledalo.

Da biste napravili ovu tortu, prvo napravite koru.

U posudi umutite jaja s aprstohvatom soli i u njih postepeno dodajte šećer, mešajući mikserom na visokim obrtajima 7-8 miinuta. Smesa mora da bude veoma vazdušasta i da utrostruči svoju zapreminu.

Nakon toga u etapama dodajte skrob, brašno i kakao, prosejte ih.

Pažljivo mešajte špatulom kako bi se sačuvali vazdušastost smese.

Dobija se vazdušasta kakao smesa koju sipajte u kalup sa padajućim dnom sa prečnikom od 20-22 cm, obložen papirom za pečenje i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30 minuta dok čačkalica ne bude suva.

Gotovu koru za tortu izvadite iz kalupa za pečenje, skinite papir i u potpunosti ohladite na rešetci.

Za to vreme namočite višnje u 50 ml ruma. Ja sam koristila slatko od višanja koje sam ocedila i uzela sam samo voće.

Kada se kora ohladila, odsecite otprilike 1/4 gornjeg kraja i odvojte ga.

Prstima izdubite unutrašnjost ostalog dela ostavljajući otprilike 2 cm za bord.

U posudu na vodenoj pari stavite čokoladu, kondenzovano mleko i maslac i sačekajte dok se u potpunosti ne istopi i ne dobije glatka čokoladna smesa.

U njih dodajte i višnje zajedno sa rumom.

Izdubljeni deo kore sitno izmrvite i takođe dodajte.

Mešajte i ovom smesom napunite tortu i izravnajte.

Dobro bi bilo pre nego što je napunite da stegnete prsten ili da koristite prsten kalupa u kom ste pekli koru.

Pokrijte ranije odsečenom korom i lagano pritisnite.

Tortu stavite u frižider na 5-6 sati da se stegne.

Nakon toga možete napraviti glazuru.

Namočite želatin u malo hladne vode i sačekajte da nabubri.

U drugoj posudi pomešajte vodu i prosejani kakao i mešajte dok ne postane homogeno.

Dodajte tečnu pavlaku i šećer i stavite na ringlu da se zagreje i da se šećer istopi.

U vruću smesu dodajte nabubreli želatin i izmešajte da se u potpunosti istopi.

Nakon toga procedite glazuru finom cediljkom i ostavite da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi.

Prepoznaćete da je gotova kada postane gušća i teška.

Izvadite tortu iz frižidera i stavite je na rešetku u tepsiju ili drugu posudu.

Cilj je da iscuri višak glazure.

Počnite da zalivate sa po malo glazure, počinjući od centra.

Sama glazura je jiš tečna i dobro će pokriti ohlađenu tortu, nećete morati da je mažete.

Ja sam dodala dva puta zalivajući po malo kašikom, stavila sam u frižider da se stegne i to sam ponovila još jednom.

Kada zalijete tortu glazurom, vratite u frižider na još 2 sata, a posle je dekorišite prema vašem ukusu.

Ja sam koristila seckani badem, nekoliko čokoladnih perli i zrnca nara.

Nisam fotografisala unutrašnjost trote, zato što je bila za poklon, ali vas uveravam da je predivnog izgleda i ukusa.

Torta Pijana višnja sa čokoladnom glazurom ogledalo je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: