Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Grčki dolmades

Grčki dolmades

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Grčki dolmades
Fotografije: Albena Asenova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Sarme od loze, spremljene po grčkom receptu, sa mnogo aromatičnih začina."

Potrebni sastojci

  • listovi loze - 25 - 30 komada, konzervisani
  • maslinovo ulje - 6 kašika
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 2 struka
  • beli luk - 2 čena
  • pirinač - 1 šolja
  • so
  • menta - sveža
  • mirođija - sveža
  • nana - sveža
  • prešun - svež
  • biber - 1/4 kašičice
  • cimet - 1 prstohvat
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Dolmades su grčke sarmice. Mnogo ispadaju sa svežim listovima loze, ali kada im nije sezona koriste se konzervisane.

Dve vrste luka se iseku na sitno i dinstaju u maslinovom ulju. Nakon što omekša luk, dodaju se na sitno isečeni čenovi belog luka i opran pirinač. Meša se nekoliko puta i sipa se pola šolje vode, so po ukusu i na sitno isečeni sveži začini - menta, mirođija, nana i peršun.

Dodaju se biber i prstohvat cimeta. Nadev se kuva još minut-dva i sklanja se sa ringle. U svaki list se stavlja nadev u uvija se posna sarmica.

Dno šerpe se maže masnoćom i postavlja sa nekoliko listova loze. Odozgo se poređaju uvijene dolmades i prelivaju sa malo maslinovog ulja i dve šolje vode.

Sarmice od loze se kuvaju na tihoj vatri 50 minuta. Serviraju se prelivene sveže isceđenim sokom od limuna ili sa kriškama limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: