Način pripreme
1 šolja = 200 ml
Danas vam predstavljam jednu veoma ukusnu i jednostavnu tortu od spanaća koju možete spremiti vašim bližnjima.
Ako koristite zamrznuti spanać, odmrznite ga i ostavite da se dobro ocedi. Svež spanać dobro operite i posušite.
Spanać stavite u blender, sveže mleko i ulje i sameljite da se dobije glatka smesa.
U posudi mikserom umutite jaja, šećer i vanilu nekoliko minuta na visokom stepenu dok se šećer ne istopi i smesa ne udvostruči svoju zapremin i postane vazdušasta.
Nakon toga dodajte smesu sa spanaćem i pažljivo mešajte. Mpžete nastaviti sa mešanjem mikserom, ali već na nižem stepenu.
Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i fino izrendanom korom polovine limuna i izmešajte.
Obložite kalup za pečenje sa skidajućim stranicama 24 cm i sipajte smesu za kolač.
Koru stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 170 °C 30 minuta dok čačkalica ne bude suva, nakon čega je izvadite iz kalupa i ohladite na rešetci.
Dok se kora za kolač hladi, pripremite krem za tortu.
U kaseroli zagrejte sveže mleko, šećer i vanilu.
U drugoj posudi umutite jaja sa skrobom. Dodajte ih u vruće mleko u tankom mlazu, mešajući.
Mlečni krem kuvajte do željene gustine.
U vrući krem dodajte maslac i belu čokoladu i mešajte dok se u potpunosti ne apsorbuje.
Nakon toga možete sastaviti prolećnu tortu.
Koru izravnajte oštrim nožem i napravite rupice malenim cilindrom. Ja sam koristila uređaj za čišćenje drški i semenki paprika.
Koru ponovo premestite u kalup i stegnite prstenom.
Isečke sačuvajte.
Kašikom prvo rupe napunite kremom, a zatim zalijte i samu tortu i izravnajte.
Izmrvite isečke i pospite ih preko jednostavne torte.
Za još svežine možete dodati i voće poput jagoda, malina ili borovnica.
Kolač tortu od spanaća možete staviti u frižider na nekoliko sati da se stegne, nakon čega možete uživati u njoj.
Bon Apetit!