Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač torta od spanaća

Kolač torta od spanaća

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Kolač torta od spanaća
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Toliko sveža, toliko lagana i ukusna torta zelene boje spanaća - biće hit na vašoj žurci"

Potrebni sastojci

  • za smesu za kolač
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • spanać - 120 g, svež ili zamrznut
  • ulje - 100 ml
  • sveže mleko - 100 ml
  • brašno - 2 šolje
  • limun - kora 1/2 limuna
  • prašak za pecivo - 10 g
  • krem
  • sveže mleko - 650 ml
  • šećer - 100 g
  • jaja - 3 komada
  • skrob - 3 supene kašike, kukuruzni ili pšenični
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • kravlji maslac - 60 g
  • bela čokolada - 80 g
* merne jedinice

Način pripreme

1 šolja = 200 ml

Danas vam predstavljam jednu veoma ukusnu i jednostavnu tortu od spanaća koju možete spremiti vašim bližnjima.

Ako koristite zamrznuti spanać, odmrznite ga i ostavite da se dobro ocedi. Svež spanać dobro operite i posušite.

Spanać stavite u blender, sveže mleko i ulje i sameljite da se dobije glatka smesa.

U posudi mikserom umutite jaja, šećer i vanilu nekoliko minuta na visokom stepenu dok se šećer ne istopi i smesa ne udvostruči svoju zapremin i postane vazdušasta.

Nakon toga dodajte smesu sa spanaćem i pažljivo mešajte. Mpžete nastaviti sa mešanjem mikserom, ali već na nižem stepenu.

Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i fino izrendanom korom polovine limuna i izmešajte.

Obložite kalup za pečenje sa skidajućim stranicama 24 cm i sipajte smesu za kolač.

Koru stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 170 °C 30 minuta dok čačkalica ne bude suva, nakon čega je izvadite iz kalupa i ohladite na rešetci.

Dok se kora za kolač hladi, pripremite krem za tortu.

U kaseroli zagrejte sveže mleko, šećer i vanilu.

U drugoj posudi umutite jaja sa skrobom. Dodajte ih u vruće mleko u tankom mlazu, mešajući.

Mlečni krem kuvajte do željene gustine.

U vrući krem dodajte maslac i belu čokoladu i mešajte dok se u potpunosti ne apsorbuje.

Nakon toga možete sastaviti prolećnu tortu.

Koru izravnajte oštrim nožem i napravite rupice malenim cilindrom. Ja sam koristila uređaj za čišćenje drški i semenki paprika.

Koru ponovo premestite u kalup i stegnite prstenom.

Isečke sačuvajte.

Kašikom prvo rupe napunite kremom, a zatim zalijte i samu tortu i izravnajte.

Izmrvite isečke i pospite ih preko jednostavne torte.

Za još svežine možete dodati i voće poput jagoda, malina ili borovnica.

Kolač tortu od spanaća možete staviti u frižider na nekoliko sati da se stegne, nakon čega možete uživati u njoj.

Bon Apetit!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: