Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Roščići»Kiflice sa sitnim sirom i pestom

Kiflice sa sitnim sirom i pestom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682295k234
Kiflice sa sitnim sirom i pestom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 11
29/03/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Neverovatno ukusne i majstorske kiflice sa sitnim sirom i pestom! Bolje je da ih imate pod rukom kada idete na piknik ili na put"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 200 g, integralno
  • pšenično brašno - 150 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • kvasac - 14 g (1/3 kockice)
  • šećer - 1 kašiččica
  • so - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 1 supena kašika
  • nadev
  • sitni sir - 100 g
  • pesto - 2 supene kašike, pune
  • masline - 50 g
  • so
  • crni biber
  • za premazivanje
  • jaja - 1 žumance
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte obe vrste brašna i dodajte so. Možete napraviti kiflice i samo sa belim pšeničnim brašnom.

Rastvorite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku. Posudu pokrijte i sačekajte 10 minuta da se kvasac aktivira.

Zatim ga dodajte u brašno zajedno sa kiselim mlekom i kašikom ulja.

Od navedenih sastojaka umesite meko testo koje stavite u posudu i pokrijte streč folijom.

Sačekajte 40-50 minuta da testo nadođe i udvostruči svoju zapreminu.

Za to vreme pripremite nadev za domaće kiflice.

Masline očistite od kostiju i sitno ih naseckajte.

Ja sam napravila i domaći pesto tako što sam izblendala sveže listove bosiljka, prethodno oprane i posušene, malo oraha, čen belog luka, malo maslinovog ulja i sok 1/3 limuna. Na kraju sam dodala i malo izrendanog sira Grana Padano.

Naravno, vi možete koristiti i gotov pesto.

Pomešajte sitni sir, pesto od bosiljka, iseckajte masline i izmešajte. Dodajte so i crni biber po ukusu.

Čim testo sa speltom udvostruči svoju zapreminu, podelite ga na 8 jednakih delova.

Svaki od njih oblikujte u lopticu i poređajte na nabrašnejnu površinu.

Tanko ih razvijte i stavite po kašiku nadeva, nakon čega uvijte u rolat.

Kiflice poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje, na rastojanje jednu od druge i ostavite ih da nadođu na još 20 minuta.

Zatim pomešajte 1 žumance sa kašikom svežeg mleka, izmešajte i ovom smesom namažite kiflice.

Po želji pospite semenkama, nakon čega stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 °C otprilike 20 minuta dok ne dobiju zlatkastu boju.

Sjajne kiflice sa sitnim sirom i pestom, odgovarajuće za svaku trpezu.

Bon Apetit!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: