Način pripreme
U duboku posudu u kojoj ćete mesiti testo sipajte suvi kvasac.
Dodajte šećer i sipajte toplo mleko (ni u kom slučaju vruće).
Mešajte dok se na površini ne stvore mehurići i dodajte 5-6 kašika prosejanog brašna.
Pokrijte posudu krpom i ostavite 15 minuta da se aktivira kvasac.
Nakon što je kvasac postao penast i formirala se kapa, možete početi da pripremate testo za kiflice.
Aktivirani kvasac dobro izmešati dok se ne dobije jednolična masa. Dodajte pavlaku ili kiselo mleko, jaja, so i vanilin šećer i dobro promešajte.
Počnite da dodajete brašno malo po malo.
Prvo dodajte 5-6 kašika i promešati.
Zatim ponovo dodajte brašno i napravite udubljenje u koje dodajte prašak za pecivo i ugasite ga sirćetom.
Počnite da mesite dok ne dobijete polugotovo testo i počnite da dodajete malo po malo meki maslac.
Nastavite da mesite dok se maslac potpuno ne upije i dok ne dobijete meko elastično testo.
Nemojte dodavati dodatno brašno. Cilj je da testo bude malo lepljivo. Ruke možete namazati sa malo ulja i nastaviti da mesite oko 10 minuta.
Stavite gotovo testo u duboku posudu. Pokrijte ga krpom ili prozirnom folijom i ostavite oko 60 minuta da naraste i udvostruči se.
Kada je testo dobro naraslo, izvadite ga iz posude i nauljenim rukama malo premesite, pa podelite na dva dela.
Pokrijte jedan deo da se ne osuši, a od drugog formirajte male loptice. Veličina zavisi od toga koliko želite da kiflice budu velike.
Od celog testa napravim ukupno oko 25 slanih kiflica.
Pokrijte ih krpom. Uzmite loptu i spljoštite je između dlanova da napravite malu lepinjicu. U sredinu stavite sitni sir ili sir i spojite dva kraja, dobro ih pritisnite. Uradite isto sa ostatkom loptica.
Kiflice poređajte u pleh čije ste dno obložili papirom za pečenje, razmaknute.
Ponovo ih pokrijte krpom i ostavite da odstoje 15 minuta. Zatim ih premažite žumancem razblaženim sa 1 kašikom mleka. Po želji možete ih posuti svojim omiljenim semenkama.
Ostavite ih 5-6 minuta, da se žumance osuši.
Pecite kiflice u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 20-25 minuta. Ako vidite da kiflice sa sitnim sirom brzo porumene, prekrijte ih aluminijumskom folijom i nastavite da pečete do kraja.
Prijatno!