Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice sa sitnim sirom

Kiflice sa sitnim sirom

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Šegrt
8826167
Kiflice sa sitnim sirom
Fotografije: Yordanka Vasileva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
110 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
25
"Kiflice sa sitnim sirom za doručak i svaku priliku kada ogladnite tokom dana ​"

Potrebni sastojci

  • brašno - 900 g prosejano
  • suvi kvasac - 14 g
  • šećer - 4 kašike
  • toplo mleko - 450 ml
  • pavlaka - 2 kašikekašike ili kiselo mleko
  • jaja - 2 komada
  • vanilin šećer - 20 g
  • so - 1/2 kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašika
  • maslac - 50 g
  • Za nadev
  • sitni sir - 250 g + 1/2 kašičice soli
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu u kojoj ćete mesiti testo sipajte suvi kvasac.

Dodajte šećer i sipajte toplo mleko (ni u kom slučaju vruće).

Mešajte dok se na površini ne stvore mehurići i dodajte 5-6 kašika prosejanog brašna.

Pokrijte posudu krpom i ostavite 15 minuta da se aktivira kvasac.

Nakon što je kvasac postao penast i formirala se kapa, možete početi da pripremate testo za kiflice.

Aktivirani kvasac dobro izmešati dok se ne dobije jednolična masa. Dodajte pavlaku ili kiselo mleko, jaja, so i vanilin šećer i dobro promešajte.

Počnite da dodajete brašno malo po malo.

Prvo dodajte 5-6 kašika i promešati.

Zatim ponovo dodajte brašno i napravite udubljenje u koje dodajte prašak za pecivo i ugasite ga sirćetom.

Počnite da mesite dok ne dobijete polugotovo testo i počnite da dodajete malo po malo meki maslac.

Nastavite da mesite dok se maslac potpuno ne upije i dok ne dobijete meko elastično testo.

Nemojte dodavati dodatno brašno. Cilj je da testo bude malo lepljivo. Ruke možete namazati sa malo ulja i nastaviti da mesite oko 10 minuta.

Stavite gotovo testo u duboku posudu. Pokrijte ga krpom ili prozirnom folijom i ostavite oko 60 minuta da naraste i udvostruči se.

Kada je testo dobro naraslo, izvadite ga iz posude i nauljenim rukama malo premesite, pa podelite na dva dela.

Pokrijte jedan deo da se ne osuši, a od drugog formirajte male loptice. Veličina zavisi od toga koliko želite da kiflice budu velike.

Od celog testa napravim ukupno oko 25 slanih kiflica.

Pokrijte ih krpom. Uzmite loptu i spljoštite je između dlanova da napravite malu lepinjicu. U sredinu stavite sitni sir ili sir i spojite dva kraja, dobro ih pritisnite. Uradite isto sa ostatkom loptica.

Kiflice poređajte u pleh čije ste dno obložili papirom za pečenje, razmaknute.

Ponovo ih pokrijte krpom i ostavite da odstoje 15 minuta. Zatim ih premažite žumancem razblaženim sa 1 kašikom mleka. Po želji možete ih posuti svojim omiljenim semenkama.

Ostavite ih 5-6 minuta, da se žumance osuši.

Pecite kiflice u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 20-25 minuta. Ako vidite da kiflice sa sitnim sirom brzo porumene, prekrijte ih aluminijumskom folijom i nastavite da pečete do kraja.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: