Način pripreme
Prosejte obe vrste brašna i dodajte so. Možete napraviti kiflice i samo sa belim pšeničnim brašnom.
Rastvorite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku. Posudu pokrijte i sačekajte 10 minuta da se kvasac aktivira.
Zatim ga dodajte u brašno zajedno sa kiselim mlekom i kašikom ulja.
Od navedenih sastojaka umesite meko testo koje stavite u posudu i pokrijte streč folijom.
Sačekajte 40-50 minuta da testo nadođe i udvostruči svoju zapreminu.
Za to vreme pripremite nadev za domaće kiflice.
Masline očistite od kostiju i sitno ih naseckajte.
Ja sam napravila i domaći pesto tako što sam izblendala sveže listove bosiljka, prethodno oprane i posušene, malo oraha, čen belog luka, malo maslinovog ulja i sok 1/3 limuna. Na kraju sam dodala i malo izrendanog sira Grana Padano.
Naravno, vi možete koristiti i gotov pesto.
Pomešajte sitni sir, pesto od bosiljka, iseckajte masline i izmešajte. Dodajte so i crni biber po ukusu.
Čim testo sa speltom udvostruči svoju zapreminu, podelite ga na 8 jednakih delova.
Svaki od njih oblikujte u lopticu i poređajte na nabrašnejnu površinu.
Tanko ih razvijte i stavite po kašiku nadeva, nakon čega uvijte u rolat.
Kiflice poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje, na rastojanje jednu od druge i ostavite ih da nadođu na još 20 minuta.
Zatim pomešajte 1 žumance sa kašikom svežeg mleka, izmešajte i ovom smesom namažite kiflice.
Po želji pospite semenkama, nakon čega stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 °C otprilike 20 minuta dok ne dobiju zlatkastu boju.
Sjajne kiflice sa sitnim sirom i pestom, odgovarajuće za svaku trpezu.
Bon Apetit!