Način pripreme
Prvo sam napravila testo.
Za taj cilj sam stavila brašno u duboku posudu. Dodala sam jaje, hladni narendani maslac, so, prstohvat sode, počela sam da mesim dok se nije pretvorilo u mrvice, posle sam dodala vodu, može da upije manju količinu. Treba da postane mekano testo sa maslacem.
Ostavila sam ga uvijeno u foliji u frižideru, a za to vreme sam oprala i isekla zeleniš, luk i beli luk.
Izvadila sam testo i razvila ga u koru, malo manju od kalupa, moj je od 28 cm. Testa traba da ima i po zidovima.
Probušila sam ga viljuškom da se ne podiže pri pečenju.
Pekla sam na 180 stepeni dok nije dobilo blagu ružičastu preplanulost.
Tokom pečenja izdinstala sam povrće u ulju na srednjoj ringli.
Izvadila sam osnovu i rasporedila odozgo nadev od zelja i kiseljaka, posula sam namrvljenim sirom, prelila sa dva jaja i svežim mlekom, dobro umućenim zajedno i stavila parčiće crvene paprike za ukras.
Pekla sam kiš pet minuta odozgo i odozdo i posle samo odozgo da se zapeče.
Prolećni kiš sa zeljem i kiseljakom je gotov.