Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pileća supa»Supa od pilećih bataka sa zeljem, kiseljakom i džanarikama na seoski način

Supa od pilećih bataka sa zeljem, kiseljakom i džanarikama na seoski način

ZoriZori
Guru
8932865k
Supa od pilećih bataka sa zeljem, kiseljakom i džanarikama na seoski način
Fotografije: Zori
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Dajte baki batake, a ona će od njih prirpemiti takvu supu, da će je odmah upisati u Ginisovu knjigu rekorda"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - oko 1.3 kg
  • zelje - 1 puna šaka
  • kiseljak - 1 puna šaka
  • sveži luk - 2 struka
  • luk - 1/2 glavice
  • ulje - 6 kašika
  • brašno - 3 kašike
  • aleva paprika - 1 kašika
  • paradajz - 2 šolje (sitno narendanih) ili sterilisanih iz tegle
  • džanarika - 1 šaka
  • list žalfije - 2 lista srednje veličine
  • beli luk - 2 čena, krupnije pasiranih
  • peršun - 1/3 vezice
  • so
  • kumin
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Očišćene i oprane piliće batake staviti u tiganj, da se uprže na ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Kada su gotovi, prebaciti ih u šerpu, preliti vodom i kuvati na tihoj vatri.

U istom tiganju u kome su prženi bataci, upržiti luk i beli luk, pa postepeno dodati očišćene i sitno naseckane zeleniše - sveži luk, zelje i kiseljak. Kada omekšaju, dodati brašno, alevu papriku i paradajz.

Uz neprestano mešanje dodati malo od bujona iz bataka (nekoliko kutlača). Ostaviti da vri nekoliko minuta, pa celu smesu iz tiganja prebaciti u šerpu sa batacima.

Supu ostaviti da vri 20-30 minuta, dodati oprane cele džanarike, listove žalfije i, na tihoj vatri, ostaviti da se krčka još 10-15 minuta.

Skloniti od vatre, posoliti, pobiberiti i dodati kumin po ukusu, i posuti sitno naseckanim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: