Način pripreme
Za osnovu ovog slanog kiša se koristi belo brašno, ali ja sam odlučila da probam integralno od spelte, pomešala sam ga sa belim pšeničnim u odnosu 50/50.
Počinjemo sa pravljenjem osnove za kiš, pomešamo maslac sa dve vrste brašna. Maslac treba da bude mekan.
Trljamo prstima maslac i brašno dok ne dobijemo mrvice od maslaca.
Nakon toga dodajemo fino narendan grana padano (može i parmezan), so i dobro promešamo.
Na kraju dodajemo 1 jaje i zamesimo testo.
Ako je potrebno dodajemo 1-2 kašike vode.
Testo prirpemamo brzo, bukvalno za 10 minuta.
Gotovo testo za kiš odmah rasporedimo u kalup za pečenje prečnika 26-28 cm, oblikujemo i ivice. MOžemo razvući između dva sloja papira za pečenje.
Stavljamo u frižider na 30 minuta.
Za to vreme blanširamo koprivu i pripremamo nadev.
Dobro očišćenu i opravnu koprivu blanširamo u vreloj vodi nekoliko minuta, ocedimo i sitno iseckamo.
U ohlađeni koprivu dodajemo jaja i promešamo.
Redom dodajemo sve ostale sastojke za nadev bez mocarele i čeri paradajza.
Hladnu osnovu za kiš vadimo iz frižidera, izbušimo viljuškom i stavljamo da se peče na 200 stepeni 15 minuta, dok se ne zapeče malo.
Nakon toga vadimo iz rerne, punimo nadevom i posipamo rendanom mocarelom.
Na kraju poređamo prepolovljeni čeri paradajz i ponovo stavljamo da se peče na 200 stepeni sa ventilatorom još 20 minuta.
Dobijamo izuzetno ukusan prolećni kiš sa koprivom, serviramo ga uz čašu belog vina kao predjelo ili lagani ručak.
Prijatno!