Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Janija»Posna janija sa blitvom i krompirom

Posna janija sa blitvom i krompirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Posna janija sa blitvom i krompirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
13/04/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Lagana prolećna čorba sa tako korisnim i ukusnim lisnatim povrćem, blitvom, koju preporučujemo da češće uključite u svoj jelovnik."

Potrebni sastojci

  • blitva - 350 g listova sa drškama
  • krompir - 5 - 6 komada
  • paradajz - 420 g iz konzerve, isečen na kockice
  • paprike - 4 komada (male/srednje veličine)
  • luk - 1 srednja glavica
  • mladi luk - 4 - 5 stabljika
  • mladi beli luk - 2 stabljike
  • stari beli luk - 3 čena
  • celer - 1 stabljika
  • peršun - 4 grančice
  • aleva paprika - 1 kašika
  • brašno - 1 kašika, sa vrhom
  • ulje - da prekrije dno posude
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Lagana prolećna janija sa tako korisnim i ukusnim lisnatim povrćem, blitvom, koju preporučujem da češće uključite u svoj jelovnik.

Zagrejte ulje u šerpi i prvo propržite seckani luk dok ne omekša. Paprike i celer iseckane na komade stavite i posolite. Kuvajte 3-4 minuta i dodajte mladi luk, peršun i obe vrste belog luka - takođe iseckanog.

Kada je sve povrće dobro omekšalo i proprženo, sipajte paradajz i alevu papriku. Kuvati još 5 minuta (ako tečnost iz paradajza brzo provri, naliti sa malo vode da ne zagori aleva paprika).

Nalijte vodom (oko 1, 3 l), još posolite i stavite krompir u janiju – oljušten i isečen na krupnije komade.

Krompir skuvajte do polovine, a za to vreme operite i isecite blitvu. Dodajte još vode sa umućenim brašnom. Kada ponovo provri, dodajte lisnato povrće i kuvajte dok lepo ne omekša i dok se krompir potpuno ne skuva.

Vruću posnu janiju poslužite uz fini hleb.

Prijatno uz posnu janiju sa blitvom i krompirom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: