Način pripreme
Lagana prolećna janija sa tako korisnim i ukusnim lisnatim povrćem, blitvom, koju preporučujem da češće uključite u svoj jelovnik.
Zagrejte ulje u šerpi i prvo propržite seckani luk dok ne omekša. Paprike i celer iseckane na komade stavite i posolite. Kuvajte 3-4 minuta i dodajte mladi luk, peršun i obe vrste belog luka - takođe iseckanog.
Kada je sve povrće dobro omekšalo i proprženo, sipajte paradajz i alevu papriku. Kuvati još 5 minuta (ako tečnost iz paradajza brzo provri, naliti sa malo vode da ne zagori aleva paprika).
Nalijte vodom (oko 1, 3 l), još posolite i stavite krompir u janiju – oljušten i isečen na krupnije komade.
Krompir skuvajte do polovine, a za to vreme operite i isecite blitvu. Dodajte još vode sa umućenim brašnom. Kada ponovo provri, dodajte lisnato povrće i kuvajte dok lepo ne omekša i dok se krompir potpuno ne skuva.
Vruću posnu janiju poslužite uz fini hleb.
Prijatno uz posnu janiju sa blitvom i krompirom!