Način pripreme
Klasična jela i ukusi nikada ne stare i nosioci su mnogih dečijih uspomena i osmeha.
Početkom proleća priroda nam obilno pruža svoje darove i nema šanse da ne iskoristimo to onako kako su to činile naše bake.
Kopriva je jedno od tog dragocenog zeleniša kojim izobiluje ovo godišnje doba, zbog toga je glavni junak bakinog jela.
Ona se prethodno popari u ključaloj vodi na 1 do 2 minuta. Vadi se i isecka, a stabla se uklone.
Luk, paradajz i celer se samelju ili se sitno iseckaju. Proprže se u ulju i nakon toga se dodaju paprike, malo krupnije iseckane.
Nakon otprilike 3-4 minute stavlja se i kopriva, aleva paprika i po želji dve kašike koncentrovanog paradajz pirea (njega dodajemo samo ukoliko naš paradajz nije mnogo dobro sazreo i nije sočan).
Sve se kratko izmeša, stavlja se i krompir, krupno iseckan, kao i plave šljive.
Ukusna janija od krompira se posoli, sipaju se otprilike 2 litre vode i ostavlja se da se krčka na umerenoj vatri 25-30 minuta ili dok se krompiri ne skuvaju.
Ako samo krompiri nisu otpustili skrob, kako bi se janija zgustila, može da se rastvori u malo vode jedna kašika brašna i da se doda u jelo. Ostavlja se da malo vri još 10 minutice i gotovo je.
Posna janija sa koprivom se servira topla, poželjno je sa lepim domaćim seoskim hlebom.
Prijatno!