Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»File od orade sa belim šparglama

File od orade sa belim šparglama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
File od orade sa belim šparglama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Sofisticirano i veoma ukusno jelo - filei orade servirani sa belim šparglama Pravi luksuz na tanjiru"

Potrebni sastojci

  • orada - 4 velika filea sa kožom
  • bele špargle - 500 g sveže
  • majonez - 125 g
  • limun - 1 komad
  • beli luk - 1 glavica
  • maslinovo ulje - 50 - 70 ml
  • so - 1 kašičica. + za začinjavanje ribe
  • šećer - 1 kašičica
  • Za vinegret
  • paprike - 1/2 zelene + 1/2 crvene
  • paradajz - 1/2 komada
  • krastavci - 1/2 komada
  • luk - 1/2 glavice
  • sirće - po ukusu
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i oljuštite špargle vrlo finom ljuštilicom za povrće. Odrežite oko 1-2 cm od njihovih krajeva. Uklonite samo čvrsti deo, možete osetiti gde stabljika postaje lomljiva.

Ako su špargle tanje i mekše, možda nećete morati ništa da uklanjate.

Sipajte vodu u visoku usku posudu kako bi špargle mogle da stoje uspravno. Potopite ih na sekundu da biste izmerili nivo vode - vrhovi treba da ostanu IZNAD nivoa vode. Uklonite ih i stavite kašiku soli i kašiku šećera u vodu.

Zagrevati na umerenoj vatri dok ne počne da vri, ali da ne ključa. Zatim umočite bele špargle i kuvajte 10-15 minuta (u zavisnosti od njihove debljine).

Izvadite ih na tanjir i ostavite na stranu. Ako su mekše, najbolje je da ih nakratko potopite u ledenu vodu da biste zaustavili proces kuvanja, ali nemojte ih stavljati direktno ispod slavine u sudoperi, jer rizikujete da oštetite delikatne vrhove.

Dok se špargle kuvaju, imate vremena da napravite vinegret od sitno iseckanog povrća, kojim ćete istovremeno začiniti i njih i oradu.

Krastavac, crni luk, paprike i paradajz (bez semenki) očistite i iseckajte na kockice iste veličine. Pomešajte u posudi zajedno sa maslinovim uljem, sirćetom i solju.

Zatim napravite jedan hrskavi čips od belog luka:

Oljuštite čenove, isecite ih na tanke kolutiće i pržite na maslinovom ulju na umerenoj vatri dok ne porumene. Pazite da ih ne prepržite, jer će izgoreti i nije prijatno. Uklonite komadiće belog luka, ostavite maslinovo ulje koje je postalo prelepog ukusa.

Nakon što je sve spremno, pozabavite se ribom. Možete je peći na ploči ili u tiganju na malo maslinovog ulja dok ne porumeni sa obe strane. Uvek prvo pecite na strani kože, a zatim okrenite na drugu stranu. Uklonite riblje filete i podelite na 4 pojedinačna tanjira za serviranje.

Prelijte sa malo aromatičnog maslinovog ulja i pospite hrskavim komadićima belog luka.

Na svaku porciju stavite četvrtinu limuna, kao i kašiku majoneza (odlično se slaže sa šparglama).

Na kraju rasporedite delikatne bele špargle, prelijte ih vinegretom.

Jelo poslužite toplo uz flašu lepog belog vina.

File orade sa belim šparglama je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti