Način pripreme
Najpre je potrebno limun ostaviti da odstoji u mešavini sode bikarbone i vode, pa limun dobro oprati i iseći na kolutove.
Za sirup: Šećer i vodu usuti u šerpu i staviti na vatru, pa kada proključa dodati limun i kuvati dvadeset minuta. Šerpu skloniti sa vatre i ostaviti sirup da se dobro ohladi.
Za nadev: Viljuškom razmutiti jaja, dodati vanilin šećer, šećer, ulje i izmešati.
Mleveni keks usuti u odgovarajuću posudu, dodati pripremljenu smesu sa jajima i izmešati viljuškom kako bi se svi sastojci sjedinili.
Slagati tri kore jednu na drugu i svaku premazati uljem pomoću silikonske četkice. Na treću koru, niz jedan kraj naneti pripremljenu smesu sa keksom. Lagano urolati i staviti u uljem podmazan pleh.
Na isti način napraviti još tri rolata.
Sva četiri rolata iseči na željenu veličinu i oblik, pa ih premazati uljem.
Peći na 180 stepeni 25 minuta.
Pečenu baklavu izvaditi iz rerne i odmah je preliti dobro ohlađenim sirupom.
Ostaviti da se baklava dobro ohladi u da lepo upije sirup.
Baklavu sa mlevenim keksom servirati i poslužiti.