Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki Rolat»Patišpanj rolat sa čizkremom i jagodama

Patišpanj rolat sa čizkremom i jagodama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k244
Patišpanj rolat sa čizkremom i jagodama
Fotografije: Ivelina
1 / 3
12/06/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
12
"Lagana patišpanj kora sa limunom sa ukusnim nadevom od krem sira i domaćim slatkom od jagoda - prava prolećna eksplozija ukusa"

Potrebni sastojci

  • za patišpanj od limuna
  • univerzalno brašno - 125 g
  • kukuruzno brašno - 15 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • biljno ulje - ¼ šolje
  • mleko - 1/3 šolje, mlako
  • kora od limuna - 1 kašičica
  • šećer u prahu - 150 g, odvojen
  • jaja - 4 komada, odvojena
  • esencija vanile - 1 kašičica
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • so - prstohvat
  • za sirup od limuna
  • sok od limuna - 3 kašike
  • šećer - 2 kašike
  • voda - 3 čaše
  • za nadev
  • krem sir - 150 g, mekan
  • šećer u prahu - 35 g, prosejan
  • maslac - 15 g, mekan
  • domaće slatko od jagoda - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Lagana patišpanj kora sa limunom, sa ukusnim nadevom od krem sira i domaćeg slatko od jagoda. Moj recept za rolat od jagoda sa čiz kremom je veoma ukusan, pošto je nadev od čiz krema nežan i lagan, a patišpanj je mekan.

U kombinaciji sa ukusnim svežim jagodama odozgo i nadevom od jagoda, ovo je izuzetno ukusno.

Ugrejte rernu na 180 stepeni. Papirom za pečenje obložite dno i 2 inča ivice pleha sa svih strana, prečnika 23 sa 33.

Prosejte brašno, prašak za pecivo i kukuruzno brašno.

U posudi srednje veličine penasto umutite žumanca, 50 grama šećera, ulje, koru od limuna i mlako mleko.

Dodajte prosejano brašno u žumanca i ostavite sa strane.

U dugoj posudi ručnim električnim mikserom mutite belanca na velikoj brzini, dok ne dobijete penu.

Dodajte preostalih 10 g šećera, vanilu, sok od limuna i so. Mutite na velikoj brzini dok se belanca ne utrostruče i dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Potrebno je 3 minuta sa mojim mikserom.

Pažljivo pomešajte polovinu belanaca sa smesom od brašna. Nakon što se sjedine, stavite drugu polovinu. Nemojte preterivati sa mešnjom.

Sipajte smesu u obložen pleh i pecite 12-15 minuta ili dok gornji deo ne dobije zlatnu boju.

Dok se patišpanj peče, raširite kuhinjsku krpu na radnu površinu i pospite sa malo šećera u prahu.

Nakon što patišpanj kora bude gotova, izvadite iz rerne i okrenite na krpu, dok je još topla. Napravite rolat zajedno sa krpom i ostavite da se potpuno ohladi.

Dok se retro kolač hladi, pomešajte sve sastojke za sirup od limuna i dobro promešajte dok se šećer ne rastovri. Držite sa strane.

Za nadev pomešajte krem sir, šećer u prahu i maslac dok ne dobijete kremastu i glatku smesu. Držite sa strane.

Da biste sastavili patišpanj rolat:

Nakon što se patišpanj rolat potpuno ohladi, odvijte pažljivo i otvorite krpu, prelijte tortu kašičicom sirupa od limuna i sačekajte da upije nekoliko minuta.

Nakon toga namažite tanak sloj omiljenog slatka od jagoda, pazite da ostavite po jedan cm i po sa svih stana. Pokrijte slatko sa drugim tankim slojem nadeva od krem sira.

Ponovo uvijte tortu u istom pravcu u kojem ste uvili pre, ali ovaj put bez krpe.

Uvijte patišpanj rolat streč folijom i ostavite da se ohladi koliko je potrebno.

Pre serviranja odsecite ivice po želji, nakon toga obilno pospite šećerom u prahu ili krem sirom, ako vam se dopada više kao što sam ja uradila.

Isecite i servirajte sa sveže isečenim jagodama komade parišpanj rolata sa čiz kremom i jagodama.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: