Način pripreme
Lagana patišpanj kora sa limunom, sa ukusnim nadevom od krem sira i domaćeg slatko od jagoda. Moj recept za rolat od jagoda sa čiz kremom je veoma ukusan, pošto je nadev od čiz krema nežan i lagan, a patišpanj je mekan.
U kombinaciji sa ukusnim svežim jagodama odozgo i nadevom od jagoda, ovo je izuzetno ukusno.
Ugrejte rernu na 180 stepeni. Papirom za pečenje obložite dno i 2 inča ivice pleha sa svih strana, prečnika 23 sa 33.
Prosejte brašno, prašak za pecivo i kukuruzno brašno.
U posudi srednje veličine penasto umutite žumanca, 50 grama šećera, ulje, koru od limuna i mlako mleko.
Dodajte prosejano brašno u žumanca i ostavite sa strane.
U dugoj posudi ručnim električnim mikserom mutite belanca na velikoj brzini, dok ne dobijete penu.
Dodajte preostalih 10 g šećera, vanilu, sok od limuna i so. Mutite na velikoj brzini dok se belanca ne utrostruče i dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Potrebno je 3 minuta sa mojim mikserom.
Pažljivo pomešajte polovinu belanaca sa smesom od brašna. Nakon što se sjedine, stavite drugu polovinu. Nemojte preterivati sa mešnjom.
Sipajte smesu u obložen pleh i pecite 12-15 minuta ili dok gornji deo ne dobije zlatnu boju.
Dok se patišpanj peče, raširite kuhinjsku krpu na radnu površinu i pospite sa malo šećera u prahu.
Nakon što patišpanj kora bude gotova, izvadite iz rerne i okrenite na krpu, dok je još topla. Napravite rolat zajedno sa krpom i ostavite da se potpuno ohladi.
Dok se retro kolač hladi, pomešajte sve sastojke za sirup od limuna i dobro promešajte dok se šećer ne rastovri. Držite sa strane.
Za nadev pomešajte krem sir, šećer u prahu i maslac dok ne dobijete kremastu i glatku smesu. Držite sa strane.
Da biste sastavili patišpanj rolat:
Nakon što se patišpanj rolat potpuno ohladi, odvijte pažljivo i otvorite krpu, prelijte tortu kašičicom sirupa od limuna i sačekajte da upije nekoliko minuta.
Nakon toga namažite tanak sloj omiljenog slatka od jagoda, pazite da ostavite po jedan cm i po sa svih stana. Pokrijte slatko sa drugim tankim slojem nadeva od krem sira.
Ponovo uvijte tortu u istom pravcu u kojem ste uvili pre, ali ovaj put bez krpe.
Uvijte patišpanj rolat streč folijom i ostavite da se ohladi koliko je potrebno.
Pre serviranja odsecite ivice po želji, nakon toga obilno pospite šećerom u prahu ili krem sirom, ako vam se dopada više kao što sam ja uradila.
Isecite i servirajte sa sveže isečenim jagodama komade parišpanj rolata sa čiz kremom i jagodama.
Uživajte!