Način pripreme
Pirinač sipajte u posudu sa hladnom vodom, dobro ga operite i ocedite.
Zatim stavite u šerpu i zalijte ga sa otprilike 500 ml vode.
Dodajte kašičicu soli i dobro izmešajte. Poklopite poklopcem i kuvajte otprilike 15 minuta.
Skinite sa vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Zagrejte sirće i šećer u maloj šerpici tako da se dobije gusta tečnost.
Dodajte je u pirinač i dobro izmešajte. Zatim zavijte pirinač u mokru krpu.
Mariniranu haringu ocedite od tečnosti i oljuštine njenu kožu. Oljuštite koru krastavca i naseckajte ga na dugačke trakice, tako da se dobiju štapići.
Stavite jedan list nori kora na podlogu od bambusa (možete da koristite i kuhinjsku foliju) i pokrijte ga slojem pirinča tako što ga izravnate mokrim dlanovima.
Namažite krem sirom, stavite nekoliko štapića krastavca i malo mariniranog đumbira, a nakon toga i oceđenu ribu u trakicama.
Uvijte list tako da se dobije stegnut i pravilan cilindar i ostavite ga u frižideru.
Isto uradite i sa ostalim listovima Nori algi.
Isecite domaći suši.
Servirajte suši sa haringom sa soja sosom i mariniranim đumbirom.