Način pripreme
1. Pomešajte sok od jednog limuna sa oko 50 ml maslinovog ulja, solju, mirođijom i belim biberom. Ovom smesom dobro namažite ribu, ostatkom je poprskajte ili prelijte i ostavite 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
2. Prirpemite kašicu od brašna sa praškom za pecivo, pivom, sokom od limuna, soli i začinima. Kašica ne treba da bude ni mnogo retka ni previše gusta.
3. Potopite riblje filete u tako napravljena smesa za pohovanje, nakon što ste im prethodno odstranili kožu, ako je bilo.
4. Pazite da bar jedna strana ima debeli sloj poha i sa te strane je spustite u zagrejano ulje. Odozgo prelijte sa još kašice, raspoređujući je ravnomerno po površini fileta. Kašikom zagrebite vruću masnoću i dok se prži s jedne strane zalivajte nekoliko puta odozgo da ne bi iscurela smesa za pohovanje. Nakon toga sa lakoćom možete da okrenete i s druge strane jer je kašica već uhvatila koricu.
5. Pržite dok ne postane zlatasto i izvadite na kuhinjski ubrus koji može da upije višak masnoće.
6. Servirajte losos pastrmku toplu u društvu sosa od belog luka, limuna ili krompira.
Prijatno!