Način pripreme
Italijanske palačinke od tikvica koje podsećaju na ćuftice od tikvica.
Tikvice se izrendaju na krupno rende, posole se, izmešaju se i ostavljaju se na 5 - 7 minuta. Zatim se stavljaju u pamučnu krpu i veoma dobro se icede.
Ponovo se malo posole i ponovo se iscede pamučnom krpom. Pustiće dosta vode, otprilike 150 - 170 ml, može i malo više. Meni je teško da ih cedim u krpi, zato nakon što ih malo posolim stavljam ih u centrifugu za salate i zavrtim ih, pustiće vodu. Ponovo ih blago posolim, izmešam i ponovo ih zavrtim, ponovo će pustiti vodu, ali već će vidljivo biti dosta suve. PRebacuju se u posudu.
Viljuškom se mute jaja, dodaje se još malo soli i mleveni crni biber. Dodaju se u tikvice i meša se. Sledi brašno - u nekoliko navrata se dodaje, zato što će se proceniti koliko tačno je potrebno, može malo više od 50 grama, može i malo manje, sve zavisi od vlažnosti tikvica.
Ali neka se ima u vidu da smesa ne sme biti preterano suva i sipljiva, ako je takva, neće se dobiti palačinke od povrća. Treba da bude vlažna i elastična, generalno 50 g brašna je dovoljno. Za referencu na dnu posudu ne sme biti tečnosti.
Zagrevaju se otprilike 3-4 supene kašike maslinovog ulja u tiganju.
Zagrabi se od smese supenom kašikom i stavlja se u tiganj. Palačinke od tikvica se zaprže sa obe strane dok ne postanu zlatkaste.
Mini palačinke se vade i stavljaju se papirni ubrus da se ocedi masnoća.
Serviraju se sa kiselom pavlakom i posipaju se sa malo iseckanog peršuna i mirođije.