Način pripreme
Luk sitnije isečemo i propržimo u ugrejanoj masnoći. Kad omekša dodajemo izgnječene čenove belog luka, a posle toga i mleveno meso.
Mešamo dok mleveno meso ne pobeli i dok se ne izmrvi.
Dodajemo isečeni paradajz i paradajz pire.
Sos začinimo solju, biberom, bosiljkom i origanom. Kuvamo još oko 5 minuta i skidamo sa vatre.
Beli sos pripremamo tako što u šerpi propržimo brašno u ugrejanom maslacu sa maslinovim uljem.
Pržimo oko minuta, dodajemo sveže mleko, so, muskatni oraščić i biber. Sos kuvamo na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Makarone skuvmao u posoljenoj vreloj vodi. Kuvamo oko sedam minuta, procedimo i prebacujemo u namazan pleh.
U njuh dodajemo propženo mleveno meso i sve prelivamo belim sosem. Odozgo makarone sa mlevnim mesom posipamo rendanim kačkavaljem.
Stavljamo da se najukusnije makarone sa mlevnim mesom iz rerne peku na 180 stepeni pola sata.