Način pripreme
Isecite luk i beli luk. Ugrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi u dubokoj posudi na vatri. Proržite luk i beli luk oko 1 minut i dodajte mleveno meso. Pržite, mešajte i pritiskajte spatulom da se izdrobi mleveno meso na male mrvice i promeno boju - ili oko 10 minuta.
Dodajt vino, štapić cimeta i začinite solju i biberom po ukusu. Kad provri, dodajte paradajz, isečen na kockcie (ili sos od paradajza) i paradajz pire. Dodajte prstohvat šećera. Promešajte, smanjite jačinu vatre i ostavite sos da vri oko 40 minuta ili dok tečnost ne ispari.
Na kraju dodajte peršun i izvadite štapić cimeta.
U međuvremenu dok sos vri, skuvajte makarone prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i vratite šerpu na vatru oko minut. Dodajte maslac i promešajte lepo da se svuda rasporedi, Skinite sa vatre.
Napravite sos Bešamel, ugrejte maslac u posudi na vatri na umerenoj temperaturi. Dodajte brašno i mešajte neprestano i pržite oko minut dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte lagano sveže mleko i mešajte žicom da se ne stvori korica.
Kuvajte oko 5 minuta ili dok se ne zgusne. Skinite i ostavite da se ohladi oko 5 minuta. Dodajte jaje i muskatni oraščić. Promešajte lepo.
Namažite duboki pleh maslacem. Rasporedite polovinu kuvanih makarona po dnu. Pospite parmezanom. Rasporedite nadev sa mlevenim mesom i ponovo pospite parmezanom. Rasporedite drugi deo makarona.
Na vrh sipajte bešamel, poravnajte i rasporedite preostali parmezan preko makarona sa mlevenim mesom.
Pecite makarone sa mlevenim mesom u rerni na grčki način oko 180 stepeni oko 40 minuta.
Kad bude gotovo ostavite da se ohladi oko 15 minuta i onda isecite na porcije.