Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Mešana penjurlija sa kvascem

Mešana penjurlija sa kvascem

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Mešana penjurlija sa kvascem4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Mešana penjurlija sa kvascem, mekana i ukusna, namazana aromatičnim maslacem"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada (1 žumance za premazivanje)
  • sveže mleko - 200 ml
  • mlaka voda - 200 ml
  • sveži kvasac - 42 g
  • šećer - 1 supena kašika + 3 supene kašike brašna za aktiviranje kvasca
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 100 ml
  • maslac - 50 g
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 600 g (za gusto, lepljivo testo) približno
  • sir - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac aktiviramo sa šećerom i brašnom, rastvorenim u mlakom svežem mleku i vodi.

Mutimo sve sastojke kad se kvasac aktivica i dodajemo u smesu.

Prosevamo brašno i dodajemo dok ne dobijemo gustu i lepljivu smesu.

U namazani pleh, prečnika 28 cm sipamo preko testo i posipamo mrvljenim sirom.

Pokrivamo folijom i ostavljamo 40-50 minuta. Kad penjurlija sa kvascem nadođe, namažemo žumancem, umućenim sa svežim mlekom i posipamo susamom.

Pečemo mekanu penjurliju u ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne bude gotova.

Dok je još topla namažemo masalcem mešanu penjurliju sa kvascem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: